cookie-og-privatlivspolitik
Hav altid flere kort med på ferie, så du fortsat kan betale, selv om dit primære kort bliver spærret. Er I flere, der rejser sammen, så undlad at hæve penge i den samme automat - i tilfælde af at der er sat skimming-udstyr på. (Arkivfoto)
Hav altid flere kort med på ferie, så du fortsat kan betale, selv om dit primære kort bliver spærret. Er I flere, der rejser sammen, så undlad at hæve penge i den samme automat - i tilfælde af at der er sat skimming-udstyr på. (Arkivfoto)
Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mindsk risikoen for misbrug med geoblokering

Geoblokering giver mulighed for at lukke ned for misbrug af dit kort i visse områder af verden.
18. juni 2019 kl. 07:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Har du prøvet at få kontoen lænset efter en ferie i udlandet, er du formentlig ekstra paranoid, når du rejser rundt med visakortet i lommen.

Men der findes faktisk en ganske nem og effektiv løsning mod den type af svindel, hvis du er kunde hos et pengeinstitut, der tilbyder geoblokering.

Geoblokering dækker over, at du kan spærre dit kort for fysisk handel i lande eller områder af verden, hvor du ikke opholder dig.

Forsøger svindlere at benytte en kopi af dit kort, får de en lang næse - og du får en sms om, at dine private oplysninger er i hænderne på de forkerte.

- Jeg vil absolut anbefale, at man bruger det, hvis man har muligheden, siger Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse hos Nets.

- Det er noget nær den bedste beskyttelse, man kan give sig selv. Det er super effektivt, tilføjer han.

Du kan vælge at blokere kortet i det land, du netop har besøgt - eller du kan som udgangspunkt have det blokeret alle steder undtagen Danmark, og så slå de enkelte områder til, når det bliver aktuelt.

Det vil du typisk kunne gøre på et øjeblik i din net- eller mobilbank.

Det er særligt i de dele af verden, hvor chipkortet ikke er udbredt endnu, at du skal være særligt opmærksom på svindel.

- Chippen giver en rigtig fin beskyttelse, for den kan ikke kopieres. Det er magnetstriben, svindlerne kopierer, så det er i de dele af verden, hvor der ikke kræves chipkort, man skal være ekstra forsigtig, siger Sune Gabelgård.

Det gælder for eksempel USA, Rusland og dele af Asien.

Arbejdernes Landsbank var det første danske pengeinstitut, der tilbød geoblokering - eller geografisk sikkerhed, som det hedder hos banken.

Her anbefaler kortchef Dorte Poulsen, at du altid har lukket for fysisk handel i udlandet, når du befinder dig i Danmark.

- Typisk ved man jo ikke, at ens oplysninger er kompromitterede, når man kommer hjem fra en rejse, og kortet stadig ligger i pungen, siger hun og tilføjer:

- Derfor kan det give mening kun at åbne for fysisk handel, når man er i udlandet.

Det er generelt blevet sværere for svindlerne, efter chippen har gjort sit indtog, og det ikke længere er nødvendigt at lade dem tage dit betalingskort med om bag disken. Til gengæld har de taget andre smarte metoder i brug.

Og du kan ikke helgardere dig mod risikoen for, at dit kort bliver aflæst i en hæveautomat eller i en butik, hvor listige svindlere har haft held til at påsætte skimming-udstyr. Udstyret aflæser oplysninger fra kortet.

- Det er et problem overalt i verden - også i Danmark - og selv rutinerede bankfolk kan blive snydt, siger Dorte Poulsen.

Har du mistanke om svindel, skal du melde det til banken hurtigst muligt. Er transaktionen gennemført, får du typisk pengene erstattet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Livsstil

KONKURRENCE Deltag i vores Jule konkurrence og vind et gavekort på kr. 500,- til Godstedlunds juleshop.

Hvad kan du vinde??Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside. Sidste frist for deltagelse er fredag den 29. november kl. 12.00. Vinderen udtrækkes fredag den 29. november kl. 12.15 og vil få direkte besked samme dag, som konkurrencen er slut.

Annonce