cookie-og-privatlivspolitik
D-vitamin er nødvendigt for at kunne optage calcium. Et nyt dansk studie viser, at tilskud med D-vitamin om vinteren kan øge børns knoglevækst, og at børnene hellere skal spise almindelig yoghurt fremfor skyr, når det handler om knoglerne. (Arkivfoto)

3

Billeder

D-vitamin er nødvendigt for at kunne optage calcium. Et nyt dansk studie viser, at tilskud med D-vitamin om vinteren kan øge børns knoglevækst, og at børnene hellere skal spise almindelig yoghurt fremfor skyr, når det handler om knoglerne. (Arkivfoto)
Foto: Arno Burgi/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

Sørg for, at både du og ungerne får D-vitamin nok. Nu anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle tager et tilskud her til vinter.
09. oktober 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Hvis du mangler D-vitamin, kan det svække både knogler og muskler. Og for børn er det også helt afgørende for at kunne opbygge knogler. D-vitamin sikrer nemlig, at det nødvendige calcium kan optages.

Den største kilde til vitaminet er solen, men i vinterhalvåret står solen for lavt til, at vi kan danne D-vitamin.

Og knap hver femte dansker, der ikke tager et tilskud, har decideret D-vitaminmangel, når vi når til foråret. Derfor har Fødevarestyrelsen besluttet at anbefale alle at tage et tilskud med D-vitamin fra oktober til april.

- Det er rigtig vanskeligt at spise sig til nok D-vitamin gennem kosten, siger Anne Scott, som er specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen og fortsætter:

- Normalt siger vi jo ellers, at kosttilskud ikke kan træde i stedet for en sund og varieret kost. Men i det her tilfælde ser vi, at så mange danskere mangler D-vitamin om foråret, at vi går ud med en anbefaling om at tage tilskud.

Annonce

For at leve op til anbefalingen skal du kigge på bøtten med tilskud og tjekke, at det indeholder 5-10 mikrogram D-vitamin per anbefalet daglig dosis, fastslår Anne Scott.

Tager du allerede et multivitamintilskud, der indeholder den anbefalede mængde, skal du dog ikke spise en pille med yderligere D-vitamin.

D-vitamin er nemlig et fedtopløseligt vitamin. Og det vil sige, at det - modsat vandopløselige vitaminer - ikke bare bliver tisset ud, hvis du får for meget.

Derfor er "jo mere, jo bedre" ikke rigtigt. Man skal holde sig til anbefalingen. Det fortæller Camilla Trab Damsgaard, som er lektor i Børne- og international ernæring på Københavns Universitet.

Hun har netop været involveret i et studie, der er blevet publiceret i "The American Journal of Clinical Nutrition", hvor forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har set nærmere på børns knogleudvikling.

Annonce

I forsøget fik en gruppe børn D-vitamintilskud, mens en anden gruppe fik placebo. Og resultatet bakker op om Fødevarestyrelsens anbefaling om at tage tilskud med D-vitamin.

- Det særlige ved vores studie er, at vi kan udelukke D-vitamin fra solen, fordi forsøget er kørt om vinteren, og børnene, vi har rekrutteret, har ikke taget tilskud eller været på solferie.

- Og vi kan se, at tilskuddet har en effekt på børnenes knoglevækst.

Ud over D-vitamin undersøgte forskerne, om protein fra mælk kunne øge knoglevæksten. Derfor skulle en del af gruppen, der fik D-vitamintilskud, også spise yoghurt, mens en anden del skulle spise skyr, som indeholder langt mere mælkeprotein.

Her viste det sig, at der ikke er nogen grund til at fylde mere mælkeprotein i børnene. Det skyldes nok, at de fleste børn i Danmark allerede får mælkeprodukter, vurderer Camilla Trab Damsgaard.

Annonce

Men forskerne kunne faktisk se, at der var større gevinst ved at spise yoghurt end den mere proteinrige skyr.

- Hvis vi tænker på knoglerne, så ville jeg bare give børnene almindelig yoghurt. Der er ikke nogen grund til at give dem skyr. De fleste danske børn får også rigeligt med protein, siger hun.

/ritzau fokus/

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE