cookie-og-privatlivspolitik
Åbne vinduer, gennemtræk og elektronisk ventilation renser luften effektivt. Stueplanter har en marginal - næsten ikkeeksisterende effekt. (Arkivfoto)

3

Billeder

Åbne vinduer, gennemtræk og elektronisk ventilation renser luften effektivt. Stueplanter har en marginal - næsten ikkeeksisterende effekt. (Arkivfoto)
Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mytedræber: Planter kan ikke rense luften i hjemmet

Men planterne gør en masse andet godt for både dig og dit hjem, fortæller professor i plantefysiologi.
26. november 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Uanset om du bor i stor villa eller en lille toværelses i byen er det hyggeligt med planter i vindueskarmen. Og potteplanterne har da også ry for at forbedre indeklimaet.

Men det er en myte, at du kan rense luften med den mængde potteplanter, du har derhjemme. Det viser et nyt stort studie fra Drexel University i Philadelphia, USA.

- Teknisk set fjerner potteplanterne en lillebitte mængde af luftbårne toksiner, men for at det skal konkurrere med almindelig udluftning, har du brug for en helt urealistisk mængde planter, siger hovedforfatter Michael Waring, der er miljøingeniør ved Drexel University.

For at rense luften skal du bruge cirka 100 planter per kvadratmeter, konkluderer forskergruppen. I en lille lejlighed på knap 50 kvadratmeter svarer det til, at du skal have 5000 potteplanter for at få en effekt.

- De potteplanter man har stående i stuen, forslår kort sagt som en skrædder i helvede, hvis formålet er at rense luften for skadelige stoffer, forklarer professor Carl-Otto Ottosen, der forsker i planter og klimastyring ved Aarhus Universitet.

Misforståelsen er opstået i kølvandet på et 30 år gammelt studie fra Nasa, som undersøgte, om potteplanter kunne rense luften i en fremtidig rumstation.

Forskningen blev lavet i et lukket rum, som ikke minder om indeklimaet i en bolig.

- Så forskningen er ikke forkert, men man kan ikke sammenligne de to ting. Desværre er studiet blevet temmelig overeksponeret, siger han.

I hjemmet vil det altså rense luften langt mere, hvis du åbner vinduet eller tænder for ventilatoren, end hvis du dyrker en jungle i dagligstuen.

Til gengæld er der mange andre gode ting ved planterne. Eksempelvis er de gode for luftfugtigheden, og de opsnapper også noget af den CO2, du udånder i løbet af dagen.

- Jo hurtigere planten vokser, jo mere CO2 absorberer den. Så der er ikke meget effekt ved en kaktus eller orkidé, men hvis man har store, grønbladede planter, kan det godt batte i forhold til indeklimaet, siger han.

Det kunne være stuebirk, væddeløber, filodendron, fredslilje eller forskellige slyngplanter i udestuen.

Hertil kommer de psykiske effekter, og det er ingen myte, at grønt er godt for øjnene.

Forskning fra Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet har vist, at stueplanter blandt andet har en beroligende effekt.

Og Rigshospitalet har for nylig begrundet deres nye hospitalshave med, at "naturen fremmer psykisk velvære og give mindre stress".

- Både forebyggende og rekreativt er det veldokumenteret, at grønne omgivelser er godt for psyken, siger Carl-Otto Ottosen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce