cookie-og-privatlivspolitik
Halvtomme neglelakker og neglelakfjerner skal ikke i den almindelige affaldsspand, men sorteres som farligt affald. (Modelfoto)
Halvtomme neglelakker og neglelakfjerner skal ikke i den almindelige affaldsspand, men sorteres som farligt affald. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Neglelak og myregift: Sorter det farlige affald fra

Spraydåser og bekæmpelsesmidler er farligt affald, som ikke skal ende livet i den almindelige skraldespand. Se, hvor det ellers kan gå galt.
12. januar 2019 kl. 08:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Danskerne sorterer affald i stadig større stil i et forsøg på at genanvende vores ressourcer.

Det viser de seneste tal fra Affaldsstatistikken, som udgives af Miljøstyrelsen.

Men det er jo ikke til at sortere noget fra, hvis man ikke er klar over, at det ikke hører til i den almindelige skraldespand.

Og det gælder for en del af det, der bliver betegnet som farligt affald, fortæller Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

Farligt affald skal afleveres på genbrugsstationen, eller der hvor ens kommune ellers tillader, at man afleverer det.

- Der er rigtig mange, der ikke ved, at spraydåser for eksempel er farligt affald, fortæller hun.

Spraydåser kan risikere at eksplodere, når de bliver presset sammen i en skraldebil. Derfor må de ikke bare ryge i den almindelige skraldespand, men skal sorteres som farligt affald.

- Smider du dine gamle gasflasker og spraydåser ud som metal- eller restaffald, så er de til direkte fare for den skraldemand, der tømmer din container, skriver Aalborg Forsyning på sin hjemmeside.

Spraydåserne kan være fra alt fra deodorant og hårlak til flødeskum og barberskum.

Derudover skal man være særligt opmærksom, når man har have- og bekæmpelsesmidler, som man vil skaffe sig af med.

Det skal smides ud som farligt affald, hvis der er tale om gødningsmidler, havegødning, potteplantegødning, insektmidler og myggebalsam, oplyser Glostrup Forsyning.

De oplyser yderligere i deres informationsmateriale, at der en række midler, der er så farlige, at selv den tomme emballage skal smides ud som farligt affald.

Det gælder fluemidler, muldvarpegift, musegift, myregift, rottegift samt svampebekæmpelsesmidler.

Den tomme emballage fra de farlige produkter kan dog i de fleste tilfælde sagtens smides ud. Men det er ikke ensbetydende med, at man bare lige skal tømme dem.

- Lad være med at hælde kemikalierester i afløbet, det skal afleveres som farligt affald, slår Nana Winkler fast.

Vil du rydde op i et proppet badeværelsesskab, er der også et par ting, hvor du ikke bare må kyle de gamle og halvtommer bøtter i skraldespanden.

Hårfarve og -blegemidler samt neglelak og neglelakfjerner skal nemlig også afleveres som farligt affald.

Også rengøringsarsenalet indeholder et væld af produkter, som potentielt kan være farlige i den almindelige affaldsspand, hvis de ikke er tomme.

Det gælder rengøringsmidler, pudsemidler, rustfjerner, ovnrens, pletfjerner, eddikesyre, sprinklervæske, bilvoks, sprit og toiletrens ifølge Glostrup Forsyning.

Nana Winkler fortæller, at det er vigtigt at bemærke, at der til gengæld er et par ting, der ikke skal sorteres som farligt affald.

- Medicinrester skal afleveres på apoteket, fortæller hun.

Har man nødblus eller ulovligt fyrværkeri liggende, skal det heller ikke afleveres som farligt affald. Her skal man kontakte politiet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce