cookie-og-privatlivspolitik
Aktiesparekontoen er ikke lige oplagt for alle, siger en privatøkonomisk rådgiver. Derfor skal du gøre dine overvejelser, før du vælger at oprette den. (Arkivfoto)
Aktiesparekontoen er ikke lige oplagt for alle, siger en privatøkonomisk rådgiver. Derfor skal du gøre dine overvejelser, før du vælger at oprette den. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Ny aktiesparekonto: Overvej dette før du investerer

Omkostninger, risikoprofil og øvrig økonomi er noget af det, du skal tænke over, før du beslutter at oprette en aktiesparekonto.
02. januar 2019 kl. 10:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

I 2019 bliver en ny aktiesparekonto en mulighed, fordi regeringen vil fremme danskernes investeringslyst.

Her bliver fortjenesten løbende beskattet, og samtidig er beskatningen lavere, end hvis du køber aktier uden om aktiesparekontoen.

Men selv om skattereglerne nu er blevet mere enkle, er ordningen ikke for alle, fortæller eksperter. Her er, hvad du skal overveje, inden du går i gang.

1) Din økonomi

Først skal du kaste et blik på din økonomi og se, om du overhovedet har penge at investere for.

For de penge, du investerer, skal ikke være nogen, du har brug for lige om lidt, siger Kenneth Strange, der er uafhængig rådgiver hos F10 Finans med speciale i investering.

- 50.000 kroner kan være mange penge for nogle, og der er ingen sikkerhed for, at man ikke mister alle pengene, siger han og henviser til de 50.000 kroner, man maksimalt må indsætte på kontoen.

Så kig på, hvad du har af gæld, formue og øvrige udgifter. For det skal være penge, du har til overs, siger Mikael Bak, der er direktør i Dansk Aktionærforening.

- Man skal vurdere, om man har de nødvendige frie midler og en opsparing, som vi anbefaler oppe omkring 10-20.000 kroner. Der skal være noget at handle med og for, siger han.

2) Risiko

Herefter skal du overveje, om aktier overhovedet passer til dit temperament, råder Kenneth Strange. Og hvis du ligger søvnløs over din økonomi, skal du måske ikke investere i aktier.

Hvis du derimod har luft i økonomien og lyst til at investere, kan aktiesparekontoen være et fint springbræt, siger Mikael Bak.

Men du skal stadig huske at sprede din risiko, råder han.

- Der er risiko forbundet med at investere, og man skal have is i maven. Aktiemarkedet kan godt falde 10-15 procent på en enkelt aktie en dag, og så tjener man det måske igen på tre eller seks måneder, siger han.

3) Hvilken aktie

Tænk herefter over, hvad du vil investere i. For selv om kontoen oprettes i banken, skal du selv gøre investeringsarbejdet.

Mikael Bak råder derfor til, at du henter inspiration udefra. Du kan enten gå på nettet, kigge i aviser og magasiner eller måske forhøre dig hos en god ven. Du kan også henvende dig til en lokalafdeling af Dansk Aktionærforening.

- Det kræver, at man tager et aktivt valg, og at man forstår, at det at investere også indebærer en risiko, siger Mikael Bak.

Eksperterne kan ikke sige, hvilke aktier du skal poste dine penge i. Men de råder til, at du spreder din risiko ved at investere i forskellige aktier eller investeringsforeninger.

- For hvis den ene aktie går ned, så går den anden måske op - og på den måde bliver man mindre sårbar, siger Mikael Bak.

4) Omkostninger

Som det sidste skal du sætte dig ind i omkostningerne, råder eksperterne. For banken tager et gebyr - såkaldt kurtage - når du handler aktier. Og det beløb kan variere meget.

- Især hvis man investerer mindre beløb, kan omkostningerne udgøre rigtig meget procentuelt, siger Mikael Bak.

Kenneth Strange råder til, at du går ind på bankens hjemmeside og finder kurtagen for netop din konto.

- For hvis du køber og sælger ofte, så fylder gebyret lige pludselig noget, siger han.

Det gælder især, hvis du har en Private Banking-konto, hvor gebyret typisk er højere, fordi du betaler for rådgivning, forklarer Kenneth Strange.

Så læs op på kurtagen, og prøv eventuelt at forhandle den længere ned. Alternativt kan du overveje ikke at handle aktier for ofte, råder han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce