cookie-og-privatlivspolitik
Det kan betale sig at være lidt strategisk med sine opsparede feriedage, hvis ikke næste års sommer- eller efterårsferie skal betales af egen lomme, råder eksperter. (Arkivfoto)
Det kan betale sig at være lidt strategisk med sine opsparede feriedage, hvis ikke næste års sommer- eller efterårsferie skal betales af egen lomme, råder eksperter. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Livsstil

Ny ferielov: Overvej at spare på ferien

Efterårsferien og sommerferien næste år kan blive påvirket af overgangen til ny ferielov. Så overvej at gemme feriedage, hvis ikke du vil betale af egen lomme.
04. februar 2019 kl. 07:35 Af Ritzau

Annonce
FAKTA
- Med den nye ferielov indføres "samtidighedsferie". Det betyder, at du kan bruge ferien, samtidig med at du optjener den - og ikke forskudt som i dag. - Frem mod 2020 gælder et sæt overgangsregler, som skal bygge bro mellem den nye og gamle ferielov. De betyder, at optjeningsperioden bliver forkortet. - I år vil du altså kun nå at optjene 16,7 feriedage, hvis du normalt optjener 25. - Resten af dine feriepenge bliver indefrosset til senere udbetaling. Du mister altså ikke nogen af dine feriepenge. Kilder: Helle Sønderskov Sørensen fra 3F, Peter Salling Petersen fra Djøf. /ritzau fokus/

1. september 2020 får vi en ny ferielov, men allerede inden den træder i kraft, kan den få betydning for dine ferier.

Den nye ferielov går nemlig hånd i hånd med nogle overgangsregler, som betyder, at du optjener færre feriedage i 2019, forklarer Peter Salling Petersen, der er juridisk konsulent hos fagforeningen Djøf.

- Optjeningsperioden varer i år fra januar til september. Og det bliver til 16,7 feriedage, siger han.

Det tal gælder, hvis du normalt optjener 25 feriedage på et år.

Fra 2020 vil din ferie derimod både optjenes og skulle afholdes fra september til september.

De feriedage, du optjener i overgangsperioden fra september 2019, til den nye ferielov træder i kraft samme dato i 2020, bliver indefrosset.

Du kan altså ikke bruge de feriedage, men får dem udbetalt, når du går på pension.

Men hvis du vil kompensere for de "manglende" feriedage, kan du overveje, om du vil lægge lidt ferie i sparegrisen.

- Hvis man er strategisk, kan man allerede lægge lidt ferie til side nu. Så har man lidt på kontoen, når den nye ordning træder i kraft, siger Peter Salling Petersen.

Ellers vil du til maj 2020 kun stå med cirka 16 feriedage på kontoen - og det kan påvirke din sommerferie.

- Nogle er vant til at holde fire ugers sommerferie. Og de vil normalt have 25 dages ferie optjent, som de kan holde fra maj. Men de vil så opleve, at de kun har 16 dage sparet op til den tid, siger Peter Salling Petersen.

Efterårsferien 2020 kan også blive påvirket, forklarer Helle Sønderskov Sørensen, der er juridisk konsulent hos 3F.

For når den endelige ferielov træder i kraft i september 2020, går din feriekonto i nul - medmindre du får overført nogle af dine optjente feriedage.

Herefter optjener du 2,08 feriedage per måned.

- Hvis man har børn og plejer at holde efterårsferie, så er 2,08 dage jo ikke nok til en uges ferie. Så allerede nu skal man tænke sig om, hvis man gerne vil holde betalt efterårsferie i 2020, fortæller Helle Sønderskov Sørensen.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke bare kan lægge flere ugers ferie i sparegrisen. Som tommelfingerregel kan du overføre fem feriedage per år, forklarer Helle Sønderskov Sørensen.

Der kan dog gælde særregler, så husk at nærlæse din egen overenskomst.

- Inden ferieåret er afsluttet i april, kan du indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om, at ferien bliver overført, siger hun.

Hvis ikke du får lov til at overføre ferien, kan du redde næste års sommer- og efterårsferie med nogle feriefridage, hvis du er berettiget til dem, forklarer eksperterne.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce