Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Efterårsferien og sommerferien næste år kan blive påvirket af overgangen til ny ferielov. Så overvej at gemme feriedage, hvis ikke du vil betale af egen lomme.
1. september 2020 får vi en ny ferielov, men allerede inden den træder i kraft, kan den få betydning for dine ferier.
Den nye ferielov går nemlig hånd i hånd med nogle overgangsregler, som betyder, at du optjener færre feriedage i 2019, forklarer Peter Salling Petersen, der er juridisk konsulent hos fagforeningen Djøf.
- Optjeningsperioden varer i år fra januar til september. Og det bliver til 16,7 feriedage, siger han.
Det tal gælder, hvis du normalt optjener 25 feriedage på et år.
Fra 2020 vil din ferie derimod både optjenes og skulle afholdes fra september til september.
De feriedage, du optjener i overgangsperioden fra september 2019, til den nye ferielov træder i kraft samme dato i 2020, bliver indefrosset.
Du kan altså ikke bruge de feriedage, men får dem udbetalt, når du går på pension.
Men hvis du vil kompensere for de "manglende" feriedage, kan du overveje, om du vil lægge lidt ferie i sparegrisen.
- Hvis man er strategisk, kan man allerede lægge lidt ferie til side nu. Så har man lidt på kontoen, når den nye ordning træder i kraft, siger Peter Salling Petersen.
Ellers vil du til maj 2020 kun stå med cirka 16 feriedage på kontoen - og det kan påvirke din sommerferie.
- Nogle er vant til at holde fire ugers sommerferie. Og de vil normalt have 25 dages ferie optjent, som de kan holde fra maj. Men de vil så opleve, at de kun har 16 dage sparet op til den tid, siger Peter Salling Petersen.
Efterårsferien 2020 kan også blive påvirket, forklarer Helle Sønderskov Sørensen, der er juridisk konsulent hos 3F.
For når den endelige ferielov træder i kraft i september 2020, går din feriekonto i nul - medmindre du får overført nogle af dine optjente feriedage.
Herefter optjener du 2,08 feriedage per måned.
- Hvis man har børn og plejer at holde efterårsferie, så er 2,08 dage jo ikke nok til en uges ferie. Så allerede nu skal man tænke sig om, hvis man gerne vil holde betalt efterårsferie i 2020, fortæller Helle Sønderskov Sørensen.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke bare kan lægge flere ugers ferie i sparegrisen. Som tommelfingerregel kan du overføre fem feriedage per år, forklarer Helle Sønderskov Sørensen.
Der kan dog gælde særregler, så husk at nærlæse din egen overenskomst.
- Inden ferieåret er afsluttet i april, kan du indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om, at ferien bliver overført, siger hun.
Hvis ikke du får lov til at overføre ferien, kan du redde næste års sommer- og efterårsferie med nogle feriefridage, hvis du er berettiget til dem, forklarer eksperterne.
/ritzau fokus/
KOMMENTARER