cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge to cheføkonomer kan det betale sig at lægge lidt ekstra penge til side nu, så du er rustet til en mulig recession om et par år. (Arkivfoto)
Ifølge to cheføkonomer kan det betale sig at lægge lidt ekstra penge til side nu, så du er rustet til en mulig recession om et par år. (Arkivfoto)
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Ny krise kan være på vej: Sådan kan du forberede dig

Ifølge Nationalbanken er der mere end 50 procents risiko for, at Danmark oplever en recession om to år. Det kan du forberede dig på allerede nu.
21. august 2019 kl. 14:00 Af Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS

Annonce

Rent økonomisk går det godt herhjemme i øjeblikket. Men det kan ændre sig inden for de næste to år.

Nationalbanken har således meldt ud, at der er over 50 procent risiko for, at vi står midt i en økonomisk krise og lavkonjunktur - også kaldet recession - om to år.

Og den risikoudmelding kan cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen godt nikke genkendende til.

Intet tyder imidlertid på, at vi får en økonomisk krise i det omfang, vi så fra 2007 til 2009, hvor en omfattende og global finanskrise fandt sted.

- Vi har ikke så store ubalancer i vores økonomi, som tilfældet var i 2007. Her havde vi meget opskruede boligpriser, en meget høj gældsvækst og høje lønstigninger, siger Las Olsen.

Derfor er der heller ingen grund til at gå i panik. Men det kan godt betale sig at tage sine forholdsregler.

- Sørg derfor at have noget luft i økonomien, så den kan holde til en mindre tilbagegang, siger han.

For at vide om du rent faktisk har luft i økonomien, er det en god idé at få lavet et overblik over indtægter og udgifter.

- Når du har lavet et økonomisk overblik, kan du lave en plan for, hvor du eventuelt kan spare. Se på, hvor mange penge du har, og hvor kan du derfor kan finde nogle ekstra penge, siger Las Olsen.

Ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea er det en god tommelfingerregel at have minimum en til to månedslønninger sparet op til uforudsete udgifter.

- Det plejer at passe godt, uanset om du tjener lidt eller meget. For har du en høj løn, har du typisk også højere udgifter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Har du en stor familie, et gammelt hus og to biler af ældre dato, kan det være en god idé at lægge mindst tre månedslønninger til side, da risikoen for uforudsete udgifter er større.

Hos Nordea er cheføkonom Helge J. Pedersen enig i, at en mulig krise ikke vil blive lige så slem som den for 10 år siden - dertil er vi alle blevet klogere og har taget vores forholdsregler ved netop at øge opsparingerne.

De nyeste tal fra Nationalbanken viser, at danskerne i alt har 921 milliarder kroner sparet op i de danske banker.

Men når økonomien standser op, sker det typisk, at arbejdsløsheden stiger. Ved finanskrisen i 2008 faldt 180.000 stillinger bort.

- Dem, der er medlem af en a-kasse, står altid bedre rustet, end dem, der står udenfor. Det er derfor en måde, hvorpå man kan forsikre sig bedst muligt, siger Helge J. Pedersen.

Ifølge Las Olsen er det typisk folk med job i byggeriet, store dele af industrien og dele af sundhedssektoren, der er mest udsatte under en recession.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce