Annonce
Bolig og livsstil

Ny roommate? Dette skal du have med i kontrakten

Mange unge begynder med at søge efter en lejlighed selv - uden det store held - men skifter så strategi til at søge sammen med andre. Og dermed åbner boligmarkedet sig på en anden måde, fortæller Anders Hyldborg, som er administrerende direktør hos BoligPortal. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det er grobund for misforståelser og konflikter, hvis ikke du og din kommende roommate får detaljerne på skrift. Se her, hvad I ikke må glemme.

Tusindvis af unge har fået et digitalt optagelsesbrev til en af landets mange videregående uddannelser. Og for mange markerer det samtidig, at de skal forlade hjembyen eller forældrenes trygge favn og finde deres egen bolig.

Eller egen og egen. Det kan nemlig være svært at stå alene med huslejen.

- Vi kan se, at det er en klar tendens, at man på grund af boligmarkedet mange gange bliver nødt til at finde en roommate, fortæller Anders Hyldborg, som er administrerende direktør hos BoligPortal, og tilføjer:

- Ellers kan man simpelthen ikke betale en lejebolig med den økonomi, man har som studerende.

Og mens det kan løse huslejeproblematikken at få en roommate, så skal man være opmærksom på, at der kan følge andre udfordringer med.

Derfor er det nødvendigt, at man først og fremmest får en juridisk bindende lejekontrakt på plads, men også en såkaldt roommatekontrakt, råder Anders Hyldborg.

- En roommatekontrakt er ikke juridisk bindende. Vi ser det som et samtaleværktøj, siger han.

Det er altså i lejekontrakten, I skal have styr på det formelle og økonomiske.

I roommatekontrakten skal I til gengæld lave en forventningsafstemning, der sikrer, at hverdagen kommer til at fungere så gnidningsfrit som muligt.

- For mange er det en meget nær relation, det er måske det menneske, man kommer til at være tættest med i den periode. Det er næsten et parforhold, og det kræver, at man får sat nogle fine og ordentlige rammer, siger Anders Hyldborg.

Her skal I sætte jer ned sammen og tage en snak om alt fra indkøb og rengøring til besøg. Vil I være fælles om havregryn og toiletruller, må der være overnattende gæster, eller er det noget, man lige skal klappe af inden.

- Vi hører rigtig meget, at man kan gå skævt af hinanden i forhold til rengøring. Det er noget, der kan få en djævel op i de mest omgængelige mennesker, hvis ikke man har det samme forhold til rengøring.

- Der kan også opstå gnidninger omkring økonomi. Om det er indkøb eller huslejen. Der er mulighed for at spare nogle penge ved at købe ind og spise sammen. Men det er også noget, folk kan have mange holdninger til. Skal det være økologisk, hvad er budgettet, skal vi have kødfri dage, nævner Anders Hyldborg.

Hos BoligPortal oplever de også, at rygning stadig virkelig kan dele vandene. Der kan være meget forskellige holdninger til, om der må ryges i lejligheden, på værelset, eller det skal foregå på altanen.

Advokat med ekspertise inden for lejeret Jan Blicher Grunnet er administrerende direktør og stifter af Lejka, som er en digital platform, der blandt andet står for lejekontrakter og indflytningsrapporter.

- Det er vanvittigt vigtigt at få lavet en god kontrakt. Og det gør det så meget nemmere i sidste ende, hvis man lige bruger en time på det sammen, mens man er glade og gode venner og får fastlagt de overordnede retningslinjer.

- Hvis der siden opstår problemer, kan man altid tage den ud af skuffen og sige, at sådan aftalte vi jo i starten. Så kommer der mindre konflikt, og man forbliver i langt højere grad venner, siger Jan Blicher Grunnet.

/ritzau fokus/

  • Blackstone
    Mange unge begynder med at søge efter en lejlighed selv - uden det store held - men skifter så strategi til at søge sammen med andre. Og dermed åbner boligmarkedet sig på en anden måde, fortæller Anders Hyldborg, som er administrerende direktør hos BoligPortal. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken