cookie-og-privatlivspolitik
Guldpriserne er steget markant i 2019 og er nu på et historisk højt niveau. (Arkivfoto)
Guldpriserne er steget markant i 2019 og er nu på et historisk højt niveau. (Arkivfoto)
Foto: Arnd Wiegmann/Reuters

Livsstil

Ny trend: Læg opsparingen i gyldne råvarer

Investeringsverdenen er vendt på hovedet, og der er ikke længere økonomisk sikkerhed i obligationer.
16. september 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Obligationer har i årevis været den sikre havn, hvor investorer kunne parkere en del af investeringen som et anker - og så lade den øvrige aktieinvestering drøne op og ned med markedet.

Men negative renter har vendt markedet på hovedet, så det nu rent faktisk kan blive en udgift at have obligationer.

Hvis du derfor er på udkig efter en anden type af investering til at supplere din aktieportefølje, kan du i stedet tage et kig på råvarer.

Råvareinvestering kan være alt fra kobber til kaffe - men det er særligt de gyldne af slagsen, der rører på sig.

Lige nu er guldpriserne nemlig oppe på et historisk højt niveau. Og der er ikke noget, der taler imod, at de fortsætter himmelflugten, mener Ole Sloth Hansen, som er analytiker og specialist i blandt andet råvarer hos Saxo Bank.

- Guld er begyndt at tiltrække sig en del opmærksomhed rundt omkring i verden. Selv pensionsselskaber er så småt begyndt at allokere dele af porteføljen fra aktier og obligationer over til guld, siger han.

En bremseklods for at investere i råvarer har tidligere været, at der ikke udbetales dividender eller renter, sådan som man kender det fra klassiske aktier og obligationer.

Men når der er negative renter på programmet, så vender det op og ned på den bekymring.

Selv om guldet har tiltrukket sig investorernes opmærksomhed, så skal man dog ikke tænke på råvarer som en stabil investering, lyder meldingen fra Uffe Dreiser, som er investeringsrådgiver og stifter af Aktieakademi.dk.

- Råvareinvestering er en helt anden type investering, som jeg vurderer som langt mere risikabel, siger han.

Det skyldes, at priserne kan suse op og ned på et helt andet grundlag end virksomhedsaktier.

Køber du aktier i en virksomhed, som sælger et produkt, kan virksomheden klare sig mere eller mindre godt - for eksempel med lancering af nye produkter - og værdien af aktien kan stige eller falde i værdi som følge deraf.

Men køber du guld, ændrer produktet sig ikke. Derfor spekulerer du udelukkende i, om købernes interesse for guld vil stige eller falde. For jo større interessen er, jo mere stiger prisen.

Er du interesseret i at prøve råvareinvestering af, men er guld for dyrt, er der mange andre råvarer, du kan se nærmere på.

Er du eksempelvis til ædelmetaller, kan du også se på sølv, som Ole Sloth Hansen kalder "guldets billige lillebror".

En essentiel forskel på de to metaller er, at sølvet også bruges industrielt, hvilket betyder, at der også er nogle andre faktorer, der styrer prisudviklingen på sølvet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce