cookie-og-privatlivspolitik
LinkedIn, YouTube og TED-talks er nogle af de store kanaler, hvor man kan lade sig inspirere til ny faglig viden. (Arkivfoto)
LinkedIn, YouTube og TED-talks er nogle af de store kanaler, hvor man kan lade sig inspirere til ny faglig viden. (Arkivfoto)
Foto: Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Livsstil

Ny trend holder dig relevant på fremtidens jobmarked

Fænomenet hackschooling handler om at tilegne sig viden på nettet og uden om det etablerede uddannelsessystem. Læs her, hvordan du kommer i gang.
17. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Arbejdsmarkedet rykker lynhurtigt, robotter og digitalisering har gjort deres indtog - og i dag kan de færreste nøjes med at læne sig op ad den uddannelse, de fik som ung.

Her kan du med fordel lade dig inspirere af begrebet hackschooling, hvor man ser uddannelse som en buffet af viden, man selv kan gå om bord i.

- I dag er man selv nødt til at holde sig relevant og opdateret, og man bliver sin egen evige efteruddanner, siger Anne-Marie Dahl, der som selvstændig fremtidsforsker i Futuria har fulgt tendensen med hackschooling.

Den tur kender Nicki Friis. Han er selvstændig iværksætter og har selv taget turen op ad karrierestigen med selvlært viden, han har "hacket" sig til.

Hvis du vil lade dig inspirere af hackschooling, råder han til, at du som det første sætter et mål for, hvad du gerne vil lære - og derefter ser, hvad der kan lade sig gøre via nettet.

- Man skal ikke lade sig skræmme af, at den viden ikke kommer med certifikater, test og kontroleksamener. I første omgang skal man bare vælge noget, man synes er spændende, så man kan komme i gang, siger han.

Herefter skal du målrette din viden, så du ikke bare lærer kinesisk eller spartelteknikker i blinde.

Du kan eksempelvis se på, hvad man forventer af nyansatte i dit job.

- Kig i jobopslag, som minder om dit nuværende job - eller fra brancher, hvor du gerne vil ind. På den måde kan du se, hvad arbejdsgiverne efterspørger, og hvor du kan forbedre dig, siger Nicki Friis.

Du kan også gå direkte til chefen.

- Man kan jo spørge: Hvilke kompetencer ønsker du, at jeg er med til at udvikle i fremtiden? Og hvilke udfordringer kunne jeg være med til at løse?, siger Nicki Friis.

Du kan også kigge på, hvilke trends der vil påvirke dit job fremover. Det kan være grøn omstilling, bæredygtighed eller ny teknologi.

- Tænk over, om og hvordan de ting vil påvirke dit fag. Og den udvikling kan man eksempelvis komme i møde ved at sætte sig ind i nye kompetencer, som vil blive efterspurgt i den omstilling, siger Anne-Marie Dahl.

Det betyder ikke, at du skal smide 30 års erhvervserfaring i skraldespanden - eller erstatte din faglighed med et onlinekursus. Tværtimod.

Men tænk over, hvordan ny viden kunne få din faglighed i spil på andre måder.

- Hvis man eksempelvis er faglært indenfor en presset branche, kunne det være, at man også skal tillære sig noget om formidling, salg eller kundepleje, foreslår Anne-Marie Dahl.

- Så har man både den tunge forståelse for faget, men samtidig kan man række ud og blive konsulent indenfor sit fag, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce