cookie-og-privatlivspolitik
Frugttræer og -buske bruger krudt på at sætte og bære bær henover sommermånederne. Derfor kan du eksempelvis med fordel gøde dine jordbærplanter i sensommeren. (Arkivfoto)
Frugttræer og -buske bruger krudt på at sætte og bære bær henover sommermånederne. Derfor kan du eksempelvis med fordel gøde dine jordbærplanter i sensommeren. (Arkivfoto)
Foto: Niels Hjerrild/Ritzau Scanpix

Livsstil

Nyd haven og gør status: Det skal du ordne i august

August er høstmåned og tid til at gøre status over, hvad der har fungeret i haven. Det vil også være en god idé at studse og kigge på frugtbuske og frugttræer.
18. juli 2021 kl. 11:00 Af Ritzau

Om vinteren kribler det længselsfuldt i de grønne fingre.

I foråret lyder startskuddet, hvor der skal tages fra og ordnes en masse.

Men hvad så i højsommeren, når alting blomstrer?

- Først og fremmest vil jeg råde til, at man husker at nyde haven. For det er nu, det står allersmukkest, siger Marlene H. Nielsen, der er landskabsarkitekt, planteskolegartner og rådgiver hos Haveselskabet.

Det betyder dog ikke, at august skal tilbringes med hænderne i lommerne.

Annonce

For udover, at man skal nyde synet og høste frugterne fra årets arbejde, er august også oplagt til at gøre status over, hvad der har fungeret, og hvad der ikke har fungeret i haven.

- Er der eksempelvis planter, som ikke er kommet op som ventet, eller er der planter, som har bredt sig alt for meget, nævner Marlene H. Nielsen.

Giv også bærbuskene lidt omsorg.

Når bær er høstet fra ribs, solbær og brombær, kan du med fordel klippe de grene lidt tilbage, som har båret frugt i år.

- Så forynger du busken inden næste år, siger Marlene H. Nielsen.

Annonce

Giv også gerne jordbærplanterne lidt gødning. Hvis de gødes i foråret, vil de bruge krudtet på at sætte blade - så de skal helst gødes i sensommeren, forklarer Marlene H. Nielsen.

- Og hvis du har en taks eller en buksbom, som er vokset lige lovligt meget, kan de også fint studses i august, siger hun.

Kig også på, om noget i haven hænger lidt med næbbet.

Det kan være, at æbletræet ikke har givet frugt som forventet.

- Hvis der er spor efter svampesygdomme eller insektangreb, så fjern de ramte blade og nedfaldsfrugten. Så mindskes risikoen for lignende angreb næste år, siger hun.

Annonce

Det vil også være en god idé at luge ukrudt, tilføjer Mathias Stephansen, der er gartner ved Jespers Planteskole i Holstebro.

- Fordelen ved at luge ukrudt i varmen er, at man bare kan lade det ligge og kompostere, fordi det dør hurtigt, siger han.

Hvis det derimod bliver regnvejr, eller hvis ukrudtet lægges i en bunke, kan det afklip, som ligger nederst og hygger sig, spire igen. Så her vil det være nødvendigt at fjerne ukrudtet og smide det på kompostbunken, forklarer gartneren.

Hvis du rigtigt vil kræse, skal der håndluges med skovl eller ukrudtsstikker, foreslår Mathias Stephansen.

- Det er det bedste og mest effektive. Men det kan selvfølgelig være hårdt, så hvis det er flere timers arbejde, er en hakke fin, siger han.

Annonce

Herefter kan du med fordel give staudebedet en gang champost, som lægges i et tyndt lag oven på jorden eller rives let ned i øverste jordlag.

- For det første hæmmer man væksten af nyt ukrudt. For det andet giver man jorden ny næring, efter at planterne typisk har tæret på næringen i foråret, siger Mathias Stephansen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE