cookie-og-privatlivspolitik
ASMR er blevet sammenlignet med mindfulness i et canadisk studie fra 2018. (Arkivfoto)
ASMR er blevet sammenlignet med mindfulness i et canadisk studie fra 2018. (Arkivfoto)
Foto: Eric Baradat/Ritzau Scanpix

Livsstil

Nyt fænomen: Find ro med hvisken og knitren

Fænomenet ASMR har en voksende fanbase, som bruger YouTube-videoer som en slags digital lydterapi, der giver ro på sanserne.
09. juni 2019 kl. 08:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Er tingle og trigger fremmedord for dig? Så har du nok endnu ikke stiftet bekendtskab med det hurtigtvoksende internetfænomen ASMR - Autonomous Sensory Meridian Response.

Det dækker over YouTube-videoer med forskellige typer af lyde, som et stigende antal mennesker bruger til at finde ro.

Det kan være en person, der hvisker, knitrer med papir eller børster sagte hen over en mikrofon. Og det kan få det til at sitre i hovedbunden og løbe ned ad rygraden hos tilhørerne - og bliver ligefrem sammenlignet med en hjerneorgasme.

Helle Breth Klausen, som undersøger ASMR i sit ph.d.-projekt på Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet, sammenligner det med 90'ernes afslappende cd'er med naturlyde som bølgebrus og vind i trætoppe.

- Formålet er det samme - at blive afslappet, tømme hovedet og måske falde i søvn. Med ASMR er det dog primært lyde som hvisken, børsten og knitren, som mange finder beroligende, fortæller Helle Breth Klausen.

Et britisk studie fra University of Sheffield fra 2018 viste, at hjerterytmen hos brugere af ASMR blev sænket.

Derudover repræsenterer ASMR et langsomt og sirligt alternativ til en hurtig og fragmenteret nyheds- og streamingkultur, mener Helle Breth Klausen.

Hun sammenligner det med slow-tv, hvor man ser langsomme dagligdagsaktiviteter i deres fulde længde, om det så er Søren Ryge i haven eller en togtur gennem Norge.

Charlotte Lindvang er lektor i musikterapi på Aalborg Universitet, hvor hun blandt andet har beskæftiget sig med musikterapi til beroligelse.

Hendes forskning er ikke knyttet til ASMR, men hun kan sagtens genkende, at bestemte lyde kan bruges beroligende.

- Den menneskelige stemme kan bruges til at dæmpe nervesystemet og bringe beroligelse, siger hun og forklarer:

- Det kan skyldes flere ting, blandt andet at lyden af den menneskelige stemme, som oftest ligger i et behageligt mellemtonefrekvensleje, kan minde om den moderlige røst eller anden tidlig omsorgspersons stemmelyd.

Ifølge Helle Breth Klausen behøver man ikke være en af dem, der oplever såkaldte tingles af lydvideoerne, for at få noget ud af dem.

- Jeg tror, at enhver med en travl hverdag, talrige åbne faneblade i browseren og ulæste e-mails eller uafkrydsede to-do-lister kan have gavn af ASMR, siger Helle Breth Klausen.

I sit ph.d.-projekt undersøger hun, hvad brugerne fortæller om deres oplevelse af ASMR.

- Mange af dem bruger ASMR til at tømme hovedet, slappe af, falde i søvn og lindre smerter i forbindelse med sygdomme - fysiske såvel som psykiske. Helt konkret bruger mange ASMR som et lydtæppe, når de skal sove.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce