Annonce
Bolig og livsstil

Øg din sikkerhed bag rattet med disse tips

Færdselsekspert Kurt Marks råd til at komme godt fra start på køreturen er, at du først tager sikkerhedsselen på, tænder motoren, trækker vejret dybt, ser grundigt ud, hvor du skal køre, og først derefter træder på speederen. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Små vaner kan have stor betydning, når du sætter dig bag rattet. Læs, hvad færdselseksperten selv gør.

Du drøner lettere forsinket ud ad døren med en termokop i hånden, svinger dig ind på førersædet, sætter nøglen i og kører afsted i samme øjeblik.

Hvis du kan genkende det forløb, er der god grund til at læse videre. Her deler en færdselsekspert nemlig sine egne tricks til at øge sikkerheden bag rattet.

Og det begynder faktisk allerede, før du sætter dig ind i bilen, fortæller Kurt Mark, som er tidligere vicepolitikommissær, uddannet prøvesagkyndig og arbejder som specialkonsulent i færdselssikkerhed i Københavns Politi.

- Jeg starter min køretur, når jeg er på vej hen til bilen. Det vil sige, at jeg skanner omgivelserne, for her kan jeg se meget mere, end når jeg sidder i bilen, siger han.

Søren W. Rasmussen er bilteknisk redaktør på FDM's medlemsblad Motor, og han påpeger også lidt arbejde, du skal gøre, før du kører.

- Jeg kan blive helt vanvittig, når jeg ser folk tale i håndholdt mobiltelefon, når jeg ved, at bilen har bluetooth. Brug nu lidt tid på at få koblet mobilen op til bilen, og find ud af, hvordan man styrer det, før du kører.

- Generelt er der mange, der ikke har lært deres bil 100 procent at kende, og det er altså vigtigt, for biler i dag kan så meget. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i teknikken - om det så er en adaptiv fartpilot eller navigationsanlægget, siger Søren W. Rasmussen.

Sæt dig ud i bilen, mens det er lyst, og mens du ikke skal nogen steder, og brug ti minutter på at blive klogere på de basale funktioner, råder han.

Kurt Mark fra Københavns Politi har analyseret og efterforsket et væld af ulykkessager, og han har bidt mærke i, at der sker særligt mange ulykker, når vi starter bilen.

- De første ti sekunder af en køretur er de værste. Mange har så travlt, at de begynder at køre, og først derefter tager de sikkerhedsselen på, tænder musikken og så videre, siger han.

Et andet kritisk punkt, som Kurt Mark er stødt på i ulykkessager, er, at vi er mindre opmærksomme, når vi bakker. Og ofte kombinerer man det med igangsætningen.

Et simpelt tip er derfor at gøre det til en vane at bakke ind, når du parkerer bilen. På den måde sikrer du, at du skal køre fremad, når du starter næste gang.

- Man har bedre overblik, når man igangsætter forlæns. Hvis man ikke er så tryg ved at bakke, når man parkerer, må man øve sig, indtil man bliver sikker. Generelt skal vi træne os op til de ting, vi ikke er så dygtige til, siger han.

Skal der køres langt, har færdselseksperten selv nogle faste vaner, der holder ham frisk i hovedet.

- Hvis jeg er træt, så kører jeg ind til siden og tager en powernap. Det er det eneste, der virker, siger Kurt Mark og fortsætter:

- Jeg lægger også altid pauser ind. Jeg vil hellere køre en lidt længere vej og tage færgen over, for så får jeg en naturlig pause på vejen. At køre bil må ikke blive noget monotont.

Mærker Kurt Mark den lille sult, ser han det som en oplagt mulighed for at lade op.

- Så kører jeg ind og køber en burger, og så har jeg en regel om, at jeg skal holde en pause, hvor jeg sidder stille og roligt og nyder den, fortæller han.

/ritzau fokus/

  • Sne i København
    Færdselsekspert Kurt Marks råd til at komme godt fra start på køreturen er, at du først tager sikkerhedsselen på, tænder motoren, trækker vejret dybt, ser grundigt ud, hvor du skal køre, og først derefter træder på speederen. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annonce
Annonce
112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer