Annonce
Bolig og livsstil

Oplever dit barn natterædsel? Sådan giver du det ro

Natterædsel vil ofte være hårdest for forældrene, som er vidner til et barn, der er helt ude af den om natten. Barnet husker det ikke selv om morgenen. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Hvis dit barn får anfald af natterædsel, så er det sidste, du skal gøre, at tænde lyset og vække barnet, råder professor.

Skrig, angst og voldsom gråd fra børneværelset kan få ethvert forældrehjerte til at briste. Og den helt naturlige reaktion er at styrte afsted og tage den lille op for at at give trøst.

Men det er faktisk en metode, der giver bagslag, hvis der er tale om "night terror". Det er en tilstand hos særligt små børn, hvor barnet - nogenlunde på samme tid af natten - græder, skriger og er bange, mens det sover.

Tilstanden er hyppigst i alderen fra tre til fem år.

Det fortæller Poul Jennum, som er professor i søvnsygdomme og klinisk neurofysiologi i Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet.

- Så aktiverer man faktisk yderligere den del af hjernen, som står bag - mens resten af hjernen sover. Og så vandrer man rundt med et trøstesløst barn.

- Det virker paradoksalt, for det er jo søde forældre, der går rundt med barnet. Men i virkeligheden skal man absolut ikke lave nogen aktiveringer af barnet, forklarer Poul Jennum.

Det betyder ikke, at man bare skal lade barnet ligge i sin natteangst eller søvnrædsel, som er nogle af de danske udtryk for tilstanden.

Men man skal arbejde bevidst med deaktiveringer frem for aktiveringer. Altså at skabe ro omkring barnet og situationen så det kan falde ned og tilbage i den rolige søvn.

- Gå stille og roligt ind uden at tænde lyset, og sæt dig hos barnet ved sengen. Lad være med at tage barnet op. Læg en beroligende hånd på skulderen, og hjælp barnet til at falde til ro, siger Poul Jennum.

Han fortæller, at forældrene gerne oplever episoderne som meget lange. Men i realiteten er der ofte tale om meget kortere tid - ofte omkring fem minutter.

Det står ofte på i en kortere periode og går over af sig selv. Poul Jennum råder til, at man opsøger sin egen praktiserende læge eller sundhedsplejerske for at få råd.

Det vil oftest være hårdest for forældrene, som er vidner til den ubehagelige situation. Barnet er slet ikke til stede og husker heller ikke episoden næste morgen.

- Anfaldene ligger først på aftenen eller natten. Antallet og voldsomheden af anfaldene kan variere, fortæller sygeplejerske og sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, som er indehaver af netsundhedsplejerske.dk.

Anfaldene foregår i den dybe søvn, og man skal som udgangspunkt ikke vække barnet, fortæller hun. Det kan også være fysisk svært at vække barnet.

Der er dog nogle voldsomme tilfælde, hvor barnet nærmest kan yde skade på sig selv.

- Nogle forældre beskriver, hvordan de nærmest kan sætte uret efter skriget fra børneværelset. Så kan det være nødvendigt som en del af forebyggelsen at vække barnet, lidt før anfaldet opstår, siger Helen Lyng Hansen.

På den måde kan barnet blive hevet ud af det søvnstadium, hvor der sædvanligvis opstår natterædsel.

/ritzau fokus/

  • Barn syg
    Natterædsel vil ofte være hårdest for forældrene, som er vidner til et barn, der er helt ude af den om natten. Barnet husker det ikke selv om morgenen. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t