Annonce
Bolig og livsstil

Oprydningens ABC: Sådan kommer du gennem rodet

Roder dit hjem, så handler det om at gå systematisk til værks og starte med at smide ting ud, som du kan undvære. Her får du to oprydningseksperters bedste råd.

Du kender det sikkert: Du står i stuen og pludseligt ser du den i et andet lys. Alle overflader er fyldt med papirer, legetøj, bøger, du for længst har læst, og strikketøj, du ikke har rørt i flere år.

Men hvordan får du ryddet op?

- Du skal ikke starte med det hele på en gang, og du skal heller ikke tro, at du bliver færdig på en weekend. For det tager længere tid, når du først er kommet derud, hvor du ikke kan overskue rodet længere, siger Lena Bentsen.

Hun er oprydningsekspert og forfatter til blandt andet "Farvel rod - Hej frihed". Ifølge hende kan det være en god idé at starte med at rydde de lette ting op.

- Det er rigtig godt at starte med at kigge på rummets affald: Ugeblade, reklamer, aviser, indpakningspapir, tomme kuverter, tomme flasker og så videre. Når du kommer af med det, kommer der luft, siger hun.

Der er også andre ting, der er nemme at gå til, mener Kamille Sommer, som er specialist i oprydning. Hun foreslår, at du går madvarer, cremer, kosmetik og medicinrester igennem og smider alt ud, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Og så i stedet for at spørge dig selv: "Kan jeg bruge denne her?", så spørg "Kan jeg undvære denne her?". Så finder du ud af, at du faktisk kan undvære en masse ting, der kan ryge ud eller til genbrug, siger hun.

Lena Bentsen mener også, at det kan give en god virkning at "tale til" dine ting, og spørge dem: Hvad betyder du for mig? Hvad gør du for mig? Har du ramt en udløbsdato?

Udløbsdatoen i denne sammenhæng betyder ikke, at en mælk er blevet sur i køleskabet - men i stedet en hobby, du ikke længere interesserer dig for, eller en vase du købte for mange år siden, der ikke længere passer til din stil.

Kamille Sommer anbefaler, at du går ét rum igennem ad gangen systematisk. Saml dine ting på faste pladser, så du ved, at eksempelvis alle bankpapirer hører til ét sted, mens batterier og servietter har hver sin skuffe i kommoden.

- Når det hele er samlet ét sted, så ved du, hvor meget du har - og så kan du nemmere se, hvad du kan undvære, siger hun.

Når et rum så er ryddet, så foreslår Lena Bentsen, at du tager et billede af rummet. Pludselig får du øje på nogle ting på billedet, som du ikke kan se, når du står i rummet, mener hun.

Er du bange for at stå i en rodet stue igen en måned senere, så handler det om at rydde op efter enhver handling. Lena Bentsen kalder det at "lukke cirkler".

Kommer du eksempelvis hjem fra en indkøbstur, så pak alle varerne ud og sæt dem på plads med det samme, og fold posen sammen og læg den sammen med de andre poser. Gør du det til en fast rutine, så bliver der mindre at rydde op i fremtiden.

Sådan rydder du nemt op:

- Gå eventuelt rum for rum igennem og spørg dig selv: "Hvad kan jeg undvære?", og skil dig af med ting, der ikke længere giver dig en værdi.

- Start med at smide de lette ting ud som affald og varer, der er overskredet holdbarhedsdatoen.

- Ryd en lille smule op hver dag, og ryd op efter hver en handling, så snart du er færdig med den.

Kilder: Oprydningseksperter Lena Bentsen og Kamille Sommer

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annonce
Annonce
112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer