Annonce
Bolig og livsstil

Optimer dit immunforsvar og stå bedre imod

Den bedste måde at sikre sig mod coronavirus er ved at holde social afstand og god håndhygiejne. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Du kan ikke sikre dig mod coronavirus, men du kan gøre noget for at optimere dit immunforsvar til at stå bedre imod, hvis du bliver ramt.

Der findes ingen magisk kur, der kan sikre, at du ikke bliver ramt af det verdensomspændende coronavirus. Og du kan ikke booste dit immunforsvar med kosttilskud eller superfoods.

Men der er nogle ting, du kan gøre, for at sikre at din krop er i topform - og dermed bedst muligt rustet til at stå imod virusset, hvis du skulle blive ramt.

Det viser en forskningsgennemgang, som New York Times har lavet - og Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi på Københavns Universitet, supplerer:

- Hvis man ellers er sund og rask, så er der ikke ret meget, man kan gøre. Men er der områder, hvor man ikke efterlever de generelle råd, kan man ændre vaner og optimere sit immunforsvar, fortæller han.

1) Undgå stress og sov igennem

Et studie foretaget på Carnegie Mellon University har påvist, at stress kan have betydning for, hvor modtagelig du er for virus.

I forsøget blev en række frivillige udsat for et forkølelsesvirus, og de af deltagerne, der meldte om en lav grad af stress i deres liv, udviklede i mindre grad symptomer.

- Vi ved, at vores immunforsvar bliver svækket ved alle former for stress, så her kan man gøre en forskel, siger Allan Randrup Thomsen.

Også bekymringer - om eksempelvis coronavirusset - påvirker din krops tilstand. Det samme gælder, hvis du ikke får din søvn.

- Hvis man er udhvilet, er man bedre i stand til at modstå den belastning, et virus kan være, siger Allan Randrup Thomsen.

2) Kost og motion

Derudover skal du spise sundt og varieret. Hvis du i forvejen følger kostrådene, er du så godt stillet, som du kan blive. Men gør du ikke, bør du gå dine madvaner efter i sømmene.

- Hvis man har deciderede mangler i sin kost, kan det betyde meget, siger Allan Randrup Thomsen og forklarer, at eksempelvis proteiner er en væsentlig del af at opbygge et sundt immunforsvar.

Også motion spiller en rolle - særligt i coronavirussets tilfælde, fordi det sætter sig i luftvejene.

- Jo bedre kondition man har, jo bedre vil det alt andet lige gå en, hvis man bliver ramt af en virusinfektion som denne, siger Allan Randrup Thomsen

3) Vitaminer

Frugt og grønt er altid godt for sin generelle sundhed, men der er til gengæld ingen evidens for, at tilskud af eksempelvis C-vitamin skulle forbedre dit immunforsvar.

Derimod kan D-vitamin godt spille ind på dit immunforsvar.

- Hvis man er i mangel - og det er der nogle, der er, fordi vi lever på den nordlige halvkugle med meget lidt sol - så kan det godt udgøre et problem, siger Allan Randrup Thomsen.

En stor analyse publiceret i det anerkendte tidsskrift BMJ i 2017 viste, at et korrekt niveau af D-vitamin i kroppen kan have en positiv effekt på akutte luftvejsinfektioner.

Man kan få tilskud, men ifølge Lægehåndbogen på sundhed.dk kan D-vitamin i tilstrækkelige mængder også opnås gennem ophold i solen - gerne 5-30 minutter et par gange om ugen i sommerhalvåret - samt ved at spise fed fisk hver eneste uge.

/ritzau fokus/

  • Syg læge
    Den bedste måde at sikre sig mod coronavirus er ved at holde social afstand og god håndhygiejne. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen