cookie-og-privatlivspolitik
Reglerne er også løbende blevet ændret, så folkepensionister og førtidspensionister i mindre grad bliver modregnet, hvis deres ægtefælle eller samlevende arbejder. (Genrefoto)
Reglerne er også løbende blevet ændret, så folkepensionister og førtidspensionister i mindre grad bliver modregnet, hvis deres ægtefælle eller samlevende arbejder. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Overblik: Nu kan du tjene mere ved siden af pensionen

Med en spritny lov kan du tjene flere kroner ved siden af din folkepension uden at blive modregnet. Forstå de nye regler her.
06. november 2019 kl. 15:30 Af Ritzau

Annonce

For nogle er folkepensionsalderen et skæringspunkt, som indikerer en øjeblikkelig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Men for andre passerer tidspunktet næsten ubemærket, og de vil hellere end gerne fortsætte deres aktive arbejdsliv.

Hører du til den sidste gruppe, har du muligvis også fulgt med i, at Folketinget tirsdag vedtog et lovforslag, som giver dig mulighed for at tjene flere kroner ved siden af folkepensionen - uden at blive modregnet.

Men hvad betyder de snirklede lovtekster helt præcis for dig?

1) Højere bundfradrag

Helt konkret bliver bundfradraget hævet fra 100.008 kroner til 122.004 kroner om året, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Det betyder, at du kan tjene flere penge ved arbejdsindkomst, uden at der bliver taget en tilsvarende bid af din folkepension.

- Hvis man overvejer at arbejde længere, så er der nu en økonomisk gulerod, der giver en pæn gevinst, siger forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA Pension.

2) Kontant gevinst for at blive

Og det er faktisk ikke det eneste. Der venter også en større kontant præmie til dem, der arbejder videre efter folkepensionsalderen.

Som det er nu, kan man som senior få en kontant præmie på 30.000 kroner i hånden skattefrit, hvis man i gennemsnit arbejder 30 timer om ugen det første år efter pensionsalderen.

Men den bliver altså nu skruet op til en bonus 42.000 kroner.

- De 30.000 kroner var i sig selv et rigtig godt regnestykke, og nu er den altså sat op, siger Carsten Holdum.

3) Ekstra kontant præmie

Som noget helt nyt venter der nu også 25.000 kroner året efter, hvis du fortsat arbejder gennemsnitligt 30 timer om ugen.

- Din folkepensionsdato træder i kraft den første i måneden efter din fødselsdag. Og så beregner man det over de efterfølgende 12 måneder, forklarer forbrugerøkonomen.

Hen over de 12 måneder kan du fordele timerne, som du vil, så længe gennemsnittet bliver 30 timer om ugen.

- Man kan lægge en plan om at blive ti måneder på fuldtid og så gå på pension.

- Eller man kan arbejde videre på deltid, så får man måske også tid til noget andet i livet, det er der en del der er interesserede i, siger Carsten Holdum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce