cookie-og-privatlivspolitik
Ser du på et hus af lidt ældre dato, skal du være ekstra opmærksom. Skimmelsvamp gror i fugtige miljøer - og det kan være både på loftet, i kælderen og i det værelse, du skal sove i. Vær særligt opmærksom på vådrum og de værelser, der støder op til. (Arkivfoto)
Ser du på et hus af lidt ældre dato, skal du være ekstra opmærksom. Skimmelsvamp gror i fugtige miljøer - og det kan være både på loftet, i kælderen og i det værelse, du skal sove i. Vær særligt opmærksom på vådrum og de værelser, der støder op til. (Arkivfoto)
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Livsstil

På husjagt? Her er faresignalerne du ikke må overse

Skimmelsvamp er ikke nødvendigvis synligt - og en tilstandsrapport fanger ikke altid det, der lurer under overfladen.
19. august 2019 kl. 12:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Leder du efter et nyt hjem, er du formentlig stødt på en tilstandsrapport eller to i processen. Her vil eventuelle skader og skavanker på huset fremgå.

Men selv om alt umiddelbart ser fint ud, kan du med fordel finde det kritiske blik frem for at sikre dig, at en potentiel sundhedsfare som skimmelsvamp ikke lurer lige under overfladen. Især hvis du ser på et ældre hus.

For tingene kan hurtigt ændre sig, når du flytter ind og begynder at bruge huset på en anden måde end de tidligere ejere.

Start med at kigge på badeværelset og de tilstødende rum.

- Undersøg, om badeværelset har vådrumsmembran, som er en plastikbelægning, der sørger for, at vandet ikke trænger ind i væggen, siger Tine Sode, der er bygningskonstruktør og ekspert i byggeteknik hos videncenteret Bolius.

Er badeværelset af ældre dato - bygget eller renoveret før 1972 - er det sandsynligvis ikke sikret med vandtætte materialer. En flisevæg er i sig selv ikke vandtæt, fordi vandet kan trænge igennem fugerne.

- Hvis vandpresset på væggene pludselig bliver mere end fordoblet, kan de blive fugtige i sådan en grad, at der kommer skimmelsvamp på ydersiden af væggene, siger Tine Sode.

Det vil på sigt vise sig i de rum, der støder op til badeværelset.

Risikoen for fugt skal du også være opmærksom på i og omkring køkken, bryggers og andre rum, der har våde installationer, forklarer Ulf Thrane, der er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.

Se efter skjolder på fliser eller klinker, samt om nogle af fugerne varierer i farverne.

- Det er ikke nødvendigvis et tegn på, at der er noget galt, men det bør give anledning til, at man spørger lidt nærmere ind til det, siger han.

Du kan også med fordel tage lugtesansen i brug, når du træder ind i dit måske kommende hjem. Lugter der en smule hengemt eller muggent, kan det være en indikation på skimmelsvamp.

- Men kan man ikke lugte noget, er det ikke ensbetydende med, at problemet ikke er der, fastslår Ulf Thrane.

Det er nemlig ikke alle mennesker, der er lige følsomme over for lugten - nogle kan slet ikke lugte skimmel, mens andre vil reagere kraftigt på selv den mindste lugt.

Samtidig gør mange ejendomsmæglere og sælgere, hvad de kan, for at få boligen til at dufte indbydende med blomster og friskbagte boller.

Finder du lidt skimmelsvamp i drømmehuset, behøver det ikke få dig til at springe fra, for det vil ofte kunne fjernes - med rengøring eller i værste fald ved at udskifte det ramte materiale.

Men du skal altid få undersøgt årsagen - og hvad løsningen koster - inden du skriver under, råder seniorforskeren.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce