cookie-og-privatlivspolitik
Alkohol trækker smag, når den både får ilt og stuevarme. Så du kan nå at lave en hjemmelavet snaps helt op til få timer før, at gæsterne ankommer, hvis du blot har frisk timian derhjemme. (Arkivfoto)
Alkohol trækker smag, når den både får ilt og stuevarme. Så du kan nå at lave en hjemmelavet snaps helt op til få timer før, at gæsterne ankommer, hvis du blot har frisk timian derhjemme. (Arkivfoto)
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

Påskepanik? Disse snapse kan du lave på lyntid

Påsken står for døren, og har du ikke fået lavet snapsen i god tid, så fortvivl ikke - du kan nå det endnu.
16. april 2019 kl. 11:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Valnødder fra skoven, timian fra vindueskarmen eller brombær fra haven.

Mange sætter en ære i at lave snapsen selv. Men det kræver typisk tid, tålmodighed og forarbejde, hvis man skal brillere med sin snaps på påskebordet.

Hvis du ikke er gået i gang, kan du dog nå det endnu.

Eksempelvis kan du lave en lynsnaps på blandede bær og en flaske neutral alkohol, foreslår Rasmus Leck Fischer, der er kok, snapsebogsforfatter og køkkenchef i virksomheden Gastronomisk Innovation.

- Man kan lave en mos af en masse gode bær og måske lidt vanilje og sukker, som man rører sammen og hælder snaps på. Og så kan det faktisk drikkes dagen efter, siger han.

Du kan også sagtens nå at lave en citronlikør, selv om gæsterne kommer i morgen, siger Niels Stærup, der er snapsedesigner og forfatter til tre bøger om snaps.

Den laves ved at skrælle en øko-citron så fint som muligt.

- Skrællen hælder man sammen med alkoholen og lader det trække i 24 timer, siger han.

Herefter skal snapsen filtreres gennem en si eller et rent viskestykke. Og imens det løber igennem, skal du lave en sukkerlage på to deciliter vand og 150 gram sukker, som varmes, til sukkeret er opløst.

- Herefter rører man sukkerlagen sammen med citronsnapsen. Så får man noget, der minder om den italienske limoncello. Altså en meget sød, rund og frisk citronsmag, siger Niels Stærup.

Modsat andre snapsetyper skal citronlikøren helst serveres køleskabskold. Og den sødlige citrussag går rigtig godt til desserten og kaffen.

- Den smager fantastisk - også i forhold til, at man kan lave den så hurtigt, siger han.

Hvis gæsterne er lige på trapperne, har Niels Stærup et sidste es til dit ærme.

Men den kræver, at du har frisk timian i vindueskarmen eller køleskabet.

- Når du dækker bordet, så hælder du neutral alkohol i snapseglassene og stikker en lille kvist timian i alle glassene. Så kan det trække et par timer, inden gæsterne kommer, siger han.

Alkoholen trækker nemlig mere smag, når den både får ilt og stuevarme. Og timian afgiver i sig selv meget smag.

- Så hiver man timiankvistene op, lige inden gæsterne kommer. Og så har man egentlig en færdig snaps på to timer, som allerede står klar på bordet og passer rigtig godt til silden, siger Niels Stærup.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce