cookie-og-privatlivspolitik
Det er den lille gestus, der tæller, når overskuddet ikke er til at pleje forholdet som normalt. Et kram, et kys eller en kop kaffe serveret foran computeren som en påmindelse om, at I tænker på hinanden. De fleste forhold kan sagtens klare at blive sat en smule på standby i en periode. (Modelfoto)
Det er den lille gestus, der tæller, når overskuddet ikke er til at pleje forholdet som normalt. Et kram, et kys eller en kop kaffe serveret foran computeren som en påmindelse om, at I tænker på hinanden. De fleste forhold kan sagtens klare at blive sat en smule på standby i en periode. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Parforhold under pres: Sådan tackler I den nye hverdag

Ved at følge fire råd kan du lette presset på familien og forholdet under coronakrisen.
24. marts 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Ungerne kravler på væggene, mens I skændes om, hvis arbejde der er vigtigst at passe lige nu, hvor meget tv børnene skal se, og hvem der skal lave aftensmad.

Lyder det bekendt?

Rigtig mange danskere arbejder i disse uger hjemmefra, og samtidig er børnene hverken i skole eller institution. Og den nye hverdag kan presse selv de stærkeste forhold.

To parterapeuter giver her fire råd til at komme bedst muligt gennem den pressede situation.

1) Prioriter dig selv

Annonce

Det kan være svært at finde et ledigt sekund til en løbetur eller et karbad, når der i forvejen ikke er timer nok i døgnet til både at være en nærværende forælder og en god medarbejder.

Men det skal du, fastslår Christiane Meulengracht, der er parterapeut og sexolog.

- Man skal sørge for at lade op. Det behøver ikke at være tidskrævende, men hvis man ikke tager nogle pauser, risikerer man at eksplodere, siger hun.

Det kan være en gåtur, en halv time med en god bog eller et kvarter med telefonen i soveværelset - uden forstyrrelser fra partner eller børn.

- Lige nu er det vigtigere end noget andet, for hvis ikke forældrene er i ro og er glade, så er børnene det heller ikke. Forældrenes trivsel sætter niveauet, siger Christiane Meulengracht.

Annonce

2) Forventningsafstem en ny hverdag

Uanset om I begge går hjemme, eller om den ene arbejder, mens den anden passer børnene, så er det vigtigt, at I sætter jer sammen og laver rammerne for jeres nye hverdag.

- Det er en ny normal, så der vil være ting, der skal laves om. Tal om, hvornår der er arbejde, børnetid og voksentid - sammen og hver for sig, siger parterapeut Katrine Axholm.

Udnyt også, at I får lidt ekstra tid om morgenen.

- Måske kan man sove lidt længere, fordi man ikke skal aflevere børn eller sparer lidt tid på transporten. Det giver mindre stress, siger Christiane Meulengracht.

Annonce

3) Rum hinandens frustrationer

Selv med skemaer og gode intentioner undgår I ikke konflikter. Og her er det vigtigt, at I rummer hinanden i stedet for at konkurrere om, hvem der har det hårdest.

- Anerkend, at I er pressede, og at margenen for de dumme ting, man kommer til at sige og gøre, skal være lidt større, siger Katrine Axholm.

For de forskelligheder, I formentlig forelskede jer i ved hinanden, kommer pludselig meget tydeligt frem, når hverdagen vendes på hovedet.

- Det vigtigste er, at man står til rådighed for den andens frustrationer ved at lytte uden at bebrejde. Det vigtigste for os mennesker er at føle os set og hørt, siger hun.

Annonce

4) Prioriter den lille gestus

Sidst, men ikke mindst skal I acceptere, at det er okay, at de kommende måneder ikke er fyldt med intime parmiddage, kroophold og brændende kærlighed.

- Parforholdet kan ikke hele tiden være i centrum, når vi er pressede, siger Katrine Axholm og opfordrer til i stedet at prioritere den lille gestus.

- Giv hinanden et kys eller et kram, når I ses på vej ind og ud ad døren, lav en kop kaffe til den, der arbejder, og sig undskyld, hvis I går over stregen, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE