cookie-og-privatlivspolitik
Fra juli til og med september blev der optaget realkreditlån for 43,5 milliarder, hvilket er rekordmeget for ét kvartal. (Arkivfoto.)
Fra juli til og med september blev der optaget realkreditlån for 43,5 milliarder, hvilket er rekordmeget for ét kvartal. (Arkivfoto.)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Pas på fælderne ved de afdragsfrie lån

De afdragsfrie lån vinder frem, men der er både fordele og ulemper ved den ekstra frihed, som eksperterne her folder ud.
22. november 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Større frihed og bedre mulighed for at styre sin egen økonomi.

Der er oplagte fordele ved afdragsfrie boliglån, men friheden risikerer at blive et økonomisk fængsel, hvis man ikke tænker sig om.

- Det er det der med at tænke, "Jeg spiser kagen i dag, og så træner jeg i morgen", siger Ulla Brøns Petersen, der er kontorchef på Finanstilsynets forbrugerkontor, og uddyber:

- Man skal huske, at afdragsfrihed kun er et spørgsmål om at udskyde betalingen.

Efter en længere nedgang har de afdragsfrie lån i år fået en opblomstring. Det viser tal fra Finans Danmark, der er bankernes brancheorganisation.

Annonce

Og for nogle kan det være den helt rigtige løsning, siger Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Afdragsfriheden kan for eksempel give noget luft i økonomien i en midlertidig periode, hvis man har dyrere gæld, der skal afvikles.

- Det kan være studiegæld, bankgæld eller andet, hvor man har en højere rente, siger han og tilføjer, at der også kan være særlige situationer i ens privatliv, som taler for afdragsfrihed.

- Det kan jo være, at man er et sted i sit liv, hvor man gerne vil arbejde mindre, eller der kan være sygdom i familien. Så kan det give noget frihed.

Normalt gælder afdragsfriheden i ti år, hvis man vælger det til, og så kan muligheden aktiveres, hvis man har behov.

Annonce

Til gengæld skal man huske, at omkostningerne er større end ved lån, hvor man forpligter sig til at afdrage løbende. Dels er bidragssatsen højere, og så løber renterne hurtigere på, hvis man ikke betaler af på lånet.

Derfor minder Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets forbrugerkontor også om, at man i sidste ende ikke får flere penge mellem hænderne, bare fordi man kan slippe for afbetalingen i en periode.

Det bliver bakket op af Peter Jayaswal fra Finans Danmark.

- Man bliver kreditvurderet på samme måde uanset hvad, så man kan ikke låne mere, bare fordi man tager et afdragsfrit lån.

På det seneste er det især blevet populært med afdragsfrihed op til 30 år. Men selv om afdragsfriheden løbende kan slås til og fra, så er det vigtigt at være bekendt med risikoen, hvis man ikke får betalt af.

Annonce

- Det kan være svært at forudse, hvordan ens situation er om 10 eller 30 år, men vi har en tendens til at være meget optimistiske og tænke, "det går nok", siger Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynet.

Når det kommer til lån med 30 års afdragsfrihed, er der også flere særlige vilkår, som skal beskytte både bankerne og forbrugerne.

Blandt andet kan man blive tvunget til at afdrage alligevel, hvis ens ejendom falder drastisk i værdi, og samtidig er det kun muligt at få 30 års afdragsfrihed, hvis man nøjes med at låne op til 60 procent af boligens værdi.

Uanset længden på afdragsfriheden mener Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynet, at det vigtigste er at gøre op med sig selv, om der er en særlig grund til at vælge et lån med afdragsfrihed.

- Ellers er det bedre at lade være, siger hun og anbefaler, at man altid har en plan for, hvordan man kan komme ud af lånet igen.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE