cookie-og-privatlivspolitik
Har man en helt perfekt fod, er der stort set frit valg blandt sneakers. Men for de fleste er en stabil sko en fordel. (Arkivfoto)

2

Billeder

Har man en helt perfekt fod, er der stort set frit valg blandt sneakers. Men for de fleste er en stabil sko en fordel. (Arkivfoto)
Foto: Benoit Tessier/Reuters

Livsstil

Pas på med bløde sneakers

Gå efter en fast hælkappe og en stabil sål, hvis dine sneakers skal give foden støtte og styring.
12. juli 2019 kl. 14:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Farvestrålende sneakers er ikke længere forbeholdt sportsudøvere - de er faktisk ikke til at undgå i gadebilledet.

Men det er langtfra alle gummisko, der giver tilstrækkeligt med støtte. Det fortæller Arthur Rud Knudsen, som er ortopædskomager og klinisk konsulent hos sundhedsvirksomheden Sahva.

- Hvis man har en perfekt fod, så er det fint nok med en gummisko, der er så blød, at den kan bøjes, siger han og fortsætter:

- Men hvis man har nogle slidskader, så er det i langt de fleste tilfælde rigtig skidt.

Leder du efter mere støtte fra sin sko, nytter det altså ikke noget, at bunden er så blød, at den nærmest kan krølles sammen.

Bunden bør være stabil og fast, så den ikke knækker ved tæernes grundled.

Du kan til gengæld sagtens finde sneakers, der er gode for fødderne, hvis du går efter en stabil sål - gerne en, der er stødabsorberende - og en fast bagkappe.

- Hvis hælkappen er for blød, kan skoen ikke holde på foden. Så skrider hælen ud, så den hænger helt ude på den ene side af fodtøjet. Og så vil man typisk slide skoen overdrevet på ydersiden eller indersiden, forklarer Arthur Rud Knudsen.

Det er den samme problematik, man ofte ser ved de bløde såkaldte bamsestøvler, hvor siderne kan blive trampet ned med tiden.

Har skoen derimod en stabil hælkappe, så har den godt hold på resten af foden, fordi man styrer meget fra bagfoden. Det forklarer fodterapeut Pia Bondorph, som er fagkonsulent hos Danske Fodterapeuter.

Og hvis du er typen, der lige vrister foden ind og ud af en snøret sko, når du skal hurtigt ud af døren, så skal du lave om på den vane.

- Snørebåndenes funktion er at holde skoen godt fast på foden, og det er vigtigt, siger Pia Bondorph.

Hvis ikke skoen er reguleret efter din fod og sidder til, så går alle de gode funktioner nemlig fløjten.

Har du smerter eller slid - for eksempel i anklen - så kan det være en hjælp med en gængefunktion i skoen. Det giver mere rul, når du går, og hjælper på den måde foden hen over det punkt, der kan være problematisk.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce