Annonce
Bolig og livsstil

Pas på når du køber disse populære gaver til børnene

Det er eksempelvis legetøjsprodukter som fidget spinneren og squishies, der ifølge undersøgelser fra henholdsvis Tænk Kemi og Miljøstyrelsen har vist sig at indeholde skadelige stoffer. Men ofte når produkterne at erobre børneværelserne, inden de populære legetøjsdiller bliver undersøgt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Køber du børnenes julegaver online i år, så er der legetøj samt forhandlere, du bør gå uden om, hvis du vil undgå at købe skadelige produkter.

Neongule slimklatter, plastikprinsesser og populære Fortnitefigurer.

Coronakrisen har flyttet julehandlen over på nettet, men det betyder også, at du i højere grad risikerer at lægge skadeligt legetøj i indkøbskurven, når du handler julegaver til børn eller børnebørn.

Og det er særligt visse ting, du skal passe på med at købe, når du først har fundet vej til hjemmesider som eksempelvis Wish og eBay, hvor det florerer med forhandlere, der ikke skal leve op til legetøjsstandarden inden for EU og Danmark.

- Slimlegetøj er noget af det, vi ser i massevis på hylderne, og som vi også forventer vil hitte til jul, siger Sehbar Khalaf, der er toksikolog i Miljøstyrelsen.

Og særligt slimprodukterne uden for EU har i en tidligere undersøgelse fra Miljøstyrelsen vist sig at indeholde det problematiske stof bor, som skader menneskets evne til at få børn.

Men det er ikke det eneste legetøj, du skal være opmærksom på.

- Det samme gælder modellervoks, hvor man risikerer at købe et produkt, der indeholder konserveringsmidler og andre kemikalier, der er forbudt i EU, forklarer Claus Jørgensen, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Og så skal man også holde sig langt væk fra blødt legetøj, der er købt uden for EU, hvor hormonforstyrrende ftalater gerne må bruges, fortsætter han.

Det kan dog være svært at spotte, om et produkt indeholder nogle af de skadelige stoffer, da legetøj ikke skal have påtrykt en ingrediensliste ligesom madvarerne i supermarkedet skal det.

Som tommelfingerregel bør du tjekke, om webshoppen har hjemme i EU. Kig, om der er et "om os" afsnit, samt om forhandlerens adresse ligger inden for EU. Du er aldrig garanteret, men hvis du ikke kan finde en adresse, så hold dig væk, vurderer Claus Jørgensen.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt produktet indeholder skadelig kemi, så gå ned til en fysisk forhandler, og hør, om de er klar over, hvad produktet består af.

Det er dog ikke sikkert, at legetøjet er skadeligt, blot fordi det indeholder et af de skadelige stoffer. Det afgørende er koncentrationen af det specifikke stof, samt om barnet bliver eksponeret for det, eller om det er gemt væk inde i legetøjet.

- Ved slimlegetøj kan ens barn være uheldig at få en allergisk reaktion, hvorefter det kan udvikle sig til en allergi, der vil være til gene og følge barnet resten af livet, forklarer Sehbar Khalaf.

Derudover kan der være andre stoffer i legetøjet, som kan være eksempelvis kræftfremkaldende, hvis mennesker dagligt bliver eksponeret for dem over længere tid, forklarer Sehbar Khalaf.

/ritzau fokus/

  • PLUS Det skal koste dyrt at sælge kemilegetøj
    Det er eksempelvis legetøjsprodukter som fidget spinneren og squishies, der ifølge undersøgelser fra henholdsvis Tænk Kemi og Miljøstyrelsen har vist sig at indeholde skadelige stoffer. Men ofte når produkterne at erobre børneværelserne, inden de populære legetøjsdiller bliver undersøgt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen