cookie-og-privatlivspolitik
Du skal være særligt opmærksom, hvis du vil indføre planter, blomster eller løg fra lande uden for EU. (Arkivfoto)
Du skal være særligt opmærksom, hvis du vil indføre planter, blomster eller løg fra lande uden for EU. (Arkivfoto)
Foto: COLOURBOX/Free

Livsstil

Pas på når du tager planter med hjem fra udlandet

Hvis du indfører planter fra udlandet, risikerer du at få selskab af svampe og skadedyr.
16. juli 2019 kl. 07:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Farverige hollandske tulipaner eller et lille eksotisk træ. Støder du på nye, spændende planter og frø på rejsen, kan du måske levende forestille dig, hvordan de vil pynte hjemme i dine bede.

Men selv om det er fristende at udvælge lidt forskellige fine sager, skal du være opmærksom på, at du kan få mere end fine farver med hjem i kufferten.

- Man kan risikere at indføre skadegørere, fortæller Anja Barfod, som er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

For selv om du ikke umiddelbart kan se det, kan der være virus, svampe og skadedyr på planterne.

I takt med at klimaet er blevet mildere i Danmark, er der nye såkaldte skadegørere, der kan rasere her, siger hun.

Hun nævner som eksempel, at man tidligere har kunnet sælge japansk pileurt fra planteskolerne uden problemer, fordi den har opført sig stille og roligt.

Men det mildere klima har betydet, at den har fået grobund og er blevet en invasiv art.

I princippet må du frit indføre planter, blomsterløg, frø og afskårne blomster fra andre EU-lande.

Du skal dog overholde Washingtonkonventionen samt plantesundhedsbestemmelserne, som skal forhindre, at der handles med truede planter og indføres skadelige plantesygdomme og skadedyr til EU og Danmark.

Anderledes forholder det sig, når man bevæger sig uden for EU og Europa. Her er landene nemlig ikke underlagt samme regler, og der er derfor ikke nogen garanti for, at de er blevet kontrolleret på samme måde som i Danmark.

Herfra må du som privat indføre ti styk - eller hvad der svarer til et kilo - blomster, løg, knolde, planter og stiklinger uden rod eller med renvaskede rødder.

Som udgangspunkt er det sikrest ikke at tage planter med hjem fra ferie, men nyde dem, hvor de er, siger Kristine Riskær, som er enhedschef for planter i Landbrugsstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet.

- Du kan risikere at introducere smitte, som spredes. Du risikerer i værste tilfælde at udsætte Danmark for stor skade på vores planteavl, vores skove, landskaber og naturværdier, siger hun.

Der er dog en mulighed for at sikre sig, at planterne er blevet gået grundigt efter for potentiel smitte eller anden skade.

- Hvis man ser nogle helt skønne planter, man ikke kan leve uden, så bør man undersøge, om der skal et plantesundhedscertifikat på dem, siger Kristine Riskær.

Det gør du ved at kontakte landets plantemyndighed og få dem vurderet. Alt efter hvilken plante det er, kan det gå mere eller mindre problemfrit.

Der arbejdes ifølge Landbrugsstyrelsen på, at EU-reglerne bliver skærpet fra årsskiftet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce