cookie-og-privatlivspolitik
En ejerskifteforsikring kan i mange tilfælde hjælpe dig, når du finder hidtil ukendte problemer i din nye bolig. Men den kan ikke bruges i alle tilfælde. (Arkivfoto).
En ejerskifteforsikring kan i mange tilfælde hjælpe dig, når du finder hidtil ukendte problemer i din nye bolig. Men den kan ikke bruges i alle tilfælde. (Arkivfoto).
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Pas på skjulte fejl i tilstandsrapporten

Den byggesagkyndige kan ikke se alle fejl i din kommende bolig. Derfor skal du være opmærksom på en række punkter, inden du skriver under på kontrakten.
06. december 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

En tilstandsrapport er for køberen en helt essentiel del af boligkøbet, fordi den peger på de problemer, boligen har.

Men dokumentbunken vil ikke altid rumme alle boligens fejl og mangler.

Derfor kan det være en god idé at bruge lidt flere kræfter på processen.

Først og fremmest bør du tænke over, at tilstandsrapporten kun viser det, der umiddelbart er synligt, fortæller byggesagkyndig hos EBAS Christian Berthing.

Den byggesagkyndige kommer ikke ind til skjulte områder i huset og splitter ikke noget ad.

Annonce

- For eksempel kan vi ikke se ting, der er skjult bag beplantning eller terrasser. Vi går tre meter op med stigen, så det er en begrænsning, siger Christian Berthing.

- Hvis der er isolering oppe i en skunk, så åbner vi selvfølgelig lågen, men vi begynder ikke at rode med folks isolering, siger han.

For at du ikke senere hen bliver mødt af ubehagelige overraskelser i dit nye hjem, bør du altid sætte dig grundigt ind i tilstandsrapporten, søge rådgivning hos en byggesagkyndig og sikre dig, at din forsikring vil dække eventuelle problemer.

Det fortæller formand for Danske Boligadvokater Niels Erlandsen.

- Med tilstandsrapporten i hånden skal man tjekke boligen. Man skal forholde sig kritisk til rapporten, have is i maven og ikke lade sig presse til at underskrive, siger Niels Erlandsen.

Annonce

Tilstandsrapporten oplister boligens synlige problemer efter farverne grå, gul, rød og sort.

Grå står for mindre alvorlige skader, rød peger på kritiske skader, mens gul peger på alvorlige skader, som på længere sigt kan blive et problem.

Sort betyder, at der kan være mulige skader. Det er skader, som den byggesagkyndige mistænker, men som ikke er mulige at undersøge for den sagkyndige.

Lige netop her er det vigtigt at være opmærksom, for du bærer selv risikoen, hvis det ikke undersøges.

- Der ville jeg stille krav på mine klienters vegne om, at vi skal have det undersøgt. Det kan være ingenting, og det kan være voldsomt dyrt, siger Niels Erlandsen.

Annonce

Ejerskifteforsikringen sikrer dig over for mangler og skader, der er opstået i boligen, inden du overtog den, og som altså ikke var synlige, fordi man ikke kan splitte huset ad.

Men også her er der faldgruber. Forsikringen dækker kun skader, der er usædvanlige for huset i forhold til et tilsvarende hus af samme alder og stand. Og desuden vil erstatningen blive nedsat i forhold til værdiforringelsen gennem slid og ælde.

Byggesagkyndig Christian Berthing nævner et eksempel på, hvordan man som køber kan få ubehagelige overraskelser.

- Hvis vi er nede i en kælder og kigger ind under gulvet i en krybekælder, og der er for trængt, og vi ikke forsvarligt kan kravle derind, så ser vi det fra kælderen, og så har vi jo i princippet ikke set hele krybekælderen. Så tager vi forbehold i tilstandsrapporten for det besigtigede areal, siger han.

Niels Erlandsen råder kommende boligkøbere til at være rationelle.

Annonce

- Kærlighed gør blind, så følelserne sætter ind. Så har man en tilbøjelighed til at vende det blinde øje til de udfordringer, der kan være.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE