cookie-og-privatlivspolitik
Flere drømmer om sol, strand og et otium i udlandet. Men der skal styr på en række ting, før du tager springet. (Arkivfoto)
Flere drømmer om sol, strand og et otium i udlandet. Men der skal styr på en række ting, før du tager springet. (Arkivfoto)
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Livsstil

Pension med til udlandet? Det skal du overveje

Hjemrejse, leveomkostninger og arv er noget af det, du skal have i baghovedet, hvis du vil tilbringe din alderdom i udlandet.
05. september 2019 kl. 12:30 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Engang var det en lille enklave af danskere, der valgte at tilbringe alderdommen i Spanien.

I dag er flere hoppet med på bølgen, og rekordmange valgte i 2018 at tage folkepensionen med til udlandet, viser tal fra ATP.

Men du skal overveje mere end økonomi, før du tager springet.

- En del ender med at tage hjem igen, fordi de savner familien, ægtefællen dør, eller de føler, at nu har de prøvet det. Det skal man tænke ind, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos pensionsselskabet PFA.

Han råder derfor til, at du beholder dit hus herhjemme og eventuelt fremlejer det, mens du prøver at bo i udlandet i en periode.

Du bør også kigge på den økonomi, som ligger rundt om selve pensionsopsparingen, råder Dan Løkke, der er pensionschef og uvildig rådgiver i Arvad Finanshus.

- Hvis man vil have et godt liv som pensionist, skal man også tænke over gæld, friværdi og lån, siger han.

Det gælder både, hvis alderdommen tilbringes herhjemme, men især hvis du vil bo i udlandet, hvor skatteregler og udgifter er anderledes.

- Derfor bør man også altid have en ekstra økonomisk buffer, hvis man vil til udlandet, fordi der kan dukke en masse uforudsete udgifter op, siger Dan Løkke.

Det kan være lokale forsikringer, skatter, medicin eller lægehjælp.

Du skal også sætte dig ind i leveomkostningerne.

- Afhængig af, hvor man flytter hen, kan leveomkostningerne både blive markant billigere eller markant dyrere. Det skal man sætte sig ind i, før man tager beslutningen, siger Carsten Holdum.

Det er heller ikke ligegyldigt, om du vil slå dig ned inden- eller udenfor EU.

Der gælder nemlig forskellige regler - både for beskatning og udbetaling af din folkepension. Og eksempelvis frafalder folkepensionstillægget i mange lande udenfor EU. De specifikke regler kan du læse hos Skattestyrelsen og ATP.

- Men man skal i hvert fald indregne, at en folkepension i udlandet ikke nødvendigvis er samme beløb som herhjemme, siger Carsten Holdum.

Arvereglerne kan også være markant anderledes, så i forhold til jura og testamente skal du også gøre dit forarbejde.

- Nogle bliver meget overraskede over, at børn typisk har en større arveret i udlandet, end vi har herhjemme, siger Carsten Holdum.

Dette er særlig vigtigt, fordi man som pensionist er oppe i alderen. For hvis den ene ægtefælle går bort, og den lokale lov favoriserer børnene, kan den anden ægtefælle være nødt til at fraflytte huset.

- Så man skal tænke over, hvordan man er stillet, når den ene ægtefælle går bort. Og man skal have et lokalt testamente, for et dansk testamente gælder ikke i udlandet, siger Carsten Holdum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce