cookie-og-privatlivspolitik
Tagskader er noget af det, der er markant billigere at fange i opløbet, end når skaden er opstået, og huset eksempelvis har fået fugt. (Arkivfoto)

2

Billeder

Tagskader er noget af det, der er markant billigere at fange i opløbet, end når skaden er opstået, og huset eksempelvis har fået fugt. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Planlæg vedligehold af din bolig og spar penge på sigt

Hvis du på forhånd lægger en plan og et budget for vedligehold af boligen, holder du udgifterne nede.
14. oktober 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Som boligejer hører man ofte, at det er vigtigt med en økonomisk buffer til løbende vedligehold.

Og faktisk er manglende økonomi til vedligehold noget af det, der bekymrer danske boligejere allermest. Det viser en ny rapport fra Bolius og Realdania.

Her skal du vide, at vedligehold er ligesom at gå til kontrol hos tandlægen: Det gælder om at fange skaderne i opløbet.

Derfor vil det ikke bare gavne dit hus, men også din pengepung, hvis du får lagt en plan for løbende vedligehold, forklarer Henrik Bisp, der er tømrer og fagekspert hos Videncentret Bolius.

- Udgifterne vil blive mindre, end hvis man efter en årrække skal lave en kæmpestor udskiftning, fordi der eksempelvis er gået råd i, siger han.

Når du lægger en plan, skal du starte med at adskille kosmetiske forbedringer fra nødvendigheder.

Hvis du har problemer med taget, murværket eller fugerne, kan det nemlig give fugtskader i hele huset. Derfor skal det stå øverst på listen.

- Det føles måske ikke specielt sexet at skulle bruge 200.000 kroner på at få skiftet fuger i murværket frem for at bruge pengene på et nyt bad eller køkken. Men det er rigtig vigtigt, siger Anders Hagemann, der er byggesagkyndig og indehaver af DinByggerådgiver.dk.

Hvor mange penge du bør sætte af til vedligehold, kommer fuldstændigt an på boligen. Nye ejendomme skal ofte kun vedligeholdes for omkring 20.000 kroner om året.

- Men hvis man bor i en bevaringsværdig ejendom med fredning og stråtag, kan billedet være helt anderledes, siger Anders Hagemann.

Derfor er det afgørende, at du får lagt en plan og et budget. Og her kan du sagtens lade dig inspirere af de store ejer- og andelsforeninger, som ofte lægger vedligeholdelsesplaner for de næste 10-15 år.

- Så får man listet op, hvad der skal ske, og kan på den måde nå at spare op, siger Anders Hagemann og tilføjer:

- Samtidig kan man sørge for, at alle udgifterne ikke kommer oven i hinanden. Eller man kan samle et par opgaver, så man kun skal betale én gang for eksempelvis stilladsleje.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce