cookie-og-privatlivspolitik
Dine jordbærplanter fra i år har sikkert lagt såkaldte udløbere, som du bør klippe af og plante ud, så det kan give flere jordbær til næste år. (Arkivfoto)
Dine jordbærplanter fra i år har sikkert lagt såkaldte udløbere, som du bør klippe af og plante ud, så det kan give flere jordbær til næste år. (Arkivfoto)
Foto: Niels Hjerrild/Ritzau Scanpix

Livsstil

Plant jordbærrene ud nu og få større bær til næste år

Ud over jordbær er stauder, buske og træer også gode at plante ud i haven nu, så de står flot til næste sommer, lyder det fra to haveeksperter.




23. august 2019 kl. 12:00 Af Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS

Annonce

Sommeren er ved at gå på hæld, men det betyder ikke, at arbejdet i haven slutter.

August, september og oktober er nemlig alle gode måneder til at plante ud i haven, så du får størst muligt udbytte næste år.

- Jordtemperaturen er stadig høj, og jo tidligere du sætter planterne i jorden, desto større er chancen for, at de klarer vinteren, fortæller John Henriksen, som er landskabsarkitekt og tidligere slotsgartner.

En af de mest presserende planter at få plantet ud er jordbær.

- Jo før du får dine jordbærplanter i jorden, desto bedre får rødderne fat, og desto større bliver planten og jordbærrene til næste år, siger John Henriksen.

Du behøver dog ikke tage på planteskolen, hvis du allerede har haft jordbærplanter i haven i år.

- Du skal finde udløberne fra dine planter - de ligger typisk som småplanter ved siden af moderplanten. Dem klipper du af og planter ud i ny jord ved siden af, siger John Henriksen.

Du behøver ikke bekymre dig om, hvorvidt planten nu overlever vinteren. Vælger du de danske sorter, kan de holde til lidt af hvert.

Det er ikke helt uvæsentligt, hvilken jord du planter jordbærplanterne ud i, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

- Det sted, hvor du planter dine jordbærplanter, skal der ikke have groet jordbær de seneste fire år. Jorden bliver nemlig ramt af jordtræthed, og hvis du finder et nyt sted, så minimerer du risikoen for, at planterne rammes af sygdomme, siger hun.

Har du et højbed, bør du også overveje at udskifte jorden fuldstændig, fortæller Louise Møller.

Det er ikke kun jordbærrene, der er fine at få i jorden nu.

- Lige nu er det højtid for, at stauderne blomstrer, men det er også højtid for at plante nye stauder, der kan stå flot næste år, siger Louise Møller.

Her skal du bare være opmærksom på, at stauderne ikke er for høje, når du planter dem ud.

- Det kan godt betale sig at klippe stauderne ned, så de ikke er mere end 25 til 30 centimeter høje, når du planter dem. På den måde fortæller du planten, at den skal fokusere på at vokse i rødderne og ikke i toppen, siger hun.

Derudover er de kommende måneder gode, hvis du ønsker at plante nye træer og buske. De er nemlig robuste nok til at at modstå vinteren og nattefrost, lyder det fra Louise Møller.

/ritzau fokus/




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce