cookie-og-privatlivspolitik
Høstperioden for kartofler afhænger af sorten, hvad du vil bruge kartoflerne til - og hvordan du vil opbevare dem. (Arkivfoto)

2

Billeder

Høstperioden for kartofler afhænger af sorten, hvad du vil bruge kartoflerne til - og hvordan du vil opbevare dem. (Arkivfoto)
Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Livsstil

Plant kartofler nu og høst dem til jul

Kartofler er fast inventar hos mange haveejere. Læs her, hvordan du styrer uden om skimmel og høster kartofler både sommer og vinter.
27. juli 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Der er få ting så danske som en kartoffelmad med masser af purløg.

Det skulle da lige være en hjemmelavet kartoffelsalat, nye kartofler slynget i smør - eller sukkerbrunede kartofler til jul.

Uanset hvad er kartoflen fællesnævneren. Og hvis du spiller dine kort rigtigt, kan du blive selvforsynende hele året.

- Først skal man overveje, hvad man går efter. Hvis man går efter nye kartofler, skal de høstes op til to uger efter blomstring, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner og havefaglig rådgiver hos Bolius.

De nye kartofler har en tynd, spiselig skræl - og skal kun skrubbes inden servering.

Til gengæld egner de sig ikke til at gemme.

- De kartofler, man gerne vil gemme, skal man lade blive i jorden. På den måde trækkes næringen tilbage til knolden. Og kartoflen vil få en tykkere skræl, som beskytter den, siger Berit Rørbøl.

Husk dog at klippe toppen af, tilføjer Peter Norris, der er havebogsforfatter, ophavsmand til Den Lille Havekalender og specialiseret i økologiske køkkenhaver.

- Kartoffelplanterne bliver typisk ramt af skimmel om sommeren. Det er naturligt, men det er vigtigt, at du klipper toppene af, inden skimmelen når ned til knolddelen, siger han.

Herefter er det bare at vente på, at kartoflerne vokser sig store og seje i skrællen.

Hvor længe er en afvejning. For hvis du graver dem op for hurtigt, kan de ikke holde sig. Men hvis du graver dem op for sent, risikerer du frost, skadedyr og skimmel.

- Så grav dem op inden efteråret. Og sørg for at opbevare dem tørt, køligt og mørkt, så de ikke spirer, bliver grønne eller får fugt, siger Berit Rørbøl.

Hvis du drømmer om nye kartofler på julebordet, kan du også nå at plante et helt nyt hold i august eller september.

- Der er mange haveejere, som leger med at kunne få nye kartofler til jul. Og hvis man timer det rigtigt, kan det godt lykkes, siger Peter Norris.

Det er dog vigtigt, at du ikke lægger en sart kartoffel. For det er ikke alle sorter, som er lige gode til at klare vinteren.

- Man skal helst vælge en skimmelresistent sort, hvis man vil forbedre sine odds, siger Peter Norris.

Der er nemlig kommet en række nye hårdføre kartofler på markedet - også af den økologiske slags.

Men netop fordi skimmel er en udbredt kartoffelsygdom, er de skimmelresistente udgaver populære. Derfor ryger de hurtigt fra planteskolerne.

- Hvis det er helt umuligt at opdrive en skimmelresistent læggekartoffel der, hvor man er, må man lægge en almindelig kartoffelsort og håbe på, at man styrer uden om skimmel, siger Peter Norris.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce