cookie-og-privatlivspolitik
- Samfundet lærer os, at "quitters never win and winners never quit", men i virkeligheden viser data fra mit eksperiment, at vi ville være bedre stillet, hvis vi lidt oftere opgav ting, udtaler Steven Levitt, som står bag eksperimentet, i en pressemeddelelse.
- Samfundet lærer os, at "quitters never win and winners never quit", men i virkeligheden viser data fra mit eksperiment, at vi ville være bedre stillet, hvis vi lidt oftere opgav ting, udtaler Steven Levitt, som står bag eksperimentet, i en pressemeddelelse.
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Plat eller krone øger sandsynligheden for at du handler

Møntkast kan spare dig for ubehagelig tvivl og dyrebare kognitive ressourcer, når der skal træffes beslutninger.
03. juni 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Om du skal gå fra kæresten eller sige jobbet op, er næppe en beslutning, du har overladt til et møntkast.

Men faktisk kan plat eller krone være et redskab, der hjælper dig med at gennemføre ændringer - og efterfølgende gør dig mere tilfreds med valget.

Det viser et nyt amerikansk studie, som er publiceret i The Review of Economic Studies.

Forskerne designede et eksperiment, hvor folk skulle tage stilling til en række ting - lige fra "skal jeg gå fra min kæreste", til "skal jeg få en tatovering?" - og kaste en mønt, der repræsenterede ja eller nej.

Efter to og seks måneder blev der fulgt op, og her viste det sig, at der var større sandsynlighed for, at forsøgsdeltagerne havde lavet en forandring i deres liv, hvis mønten havde sagt, de skulle.

Annonce

Men ikke bare det - de var også substantielt gladere for beslutningen og sagde, at de ville træffe den samme beslutning igen.

Det resultat kommer ikke bag på psykolog Majken Matzau.

- Det er ufatteligt ubehageligt og energikrævende at være i tvivl. Hvis man vakler, kommer det til at udvande ens egen autoritet.

- Det er meget bedre at træffe en beslutning - hvilken som helst beslutning - og gå med den end at blive ved med at tvivle. For der har man ikke noget ordentligt fodfæste eller fundament, siger Majken Matzau.

Hun oplever, at mange lister fordele og ulemper op og fortaber sig i dem. Men den proces kan du godt spare dig.

Annonce

- Den psykologisk skarpe løsning er at træffe en beslutning og så bagefter finde frem til alle grundene til, at det var den rigtige beslutning uanset udfaldet, siger Majken Matzau og fortsætter:

- Der hvor det virkelig virker, er, når begge beslutninger kan være lige rigtige. Kast mønten, lad universet afgøre det, og gå så 100 procent med udfaldet.

Det kan være, om du skal købe den ene eller anden bil. Du bliver gladest, hvis du træffer en beslutning og ikke ser dig tilbage.

- Det kan man sagtens implementere i sin hverdag, især med mindre beslutninger hvor man bliver ved med at sidde fast. Det frigiver livsenergi, siger Majken Matzau.

Mønteksperimentet viser også, at handling ofte er mest tilfredsstillende. For hvis du var i tvivl før, så er der risiko for, at du bliver ved med at være det, hvis ikke du ændrer noget.

Annonce

- Inden for beslutningstagning er en god tommelfingerregel, at når du ikke kan beslutte dig for, hvad du skal gøre, så vælg den handling, der repræsenterer en forandring, frem for at fortsætte med status quo, udtaler Steven Levitt, som står bag eksperimentet, i en pressemeddelelse.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE