Pluk nælder og nåle i efteråret, og bryg lune drikke, eller lav din egen portvin.
Efteråret er over os. Og hvis du drømmer om en lunende kop på urter, bær eller frugter, så er det nu, du skal finde vandreskoene frem.
Du kan for eksempel plukke mynte. Den kan du typisk finde i fugtige områder og ved vandløb, fortæller naturvejleder Claus Olesen.
- Det kan være i en skov. Og man er ikke i tvivl, for den dufter kraftigt af mynte, siger Claus Olesen, som er leder af naturskolen på Valdemar Slot.
Hæld skoldhedt vand over mynten, og drik den som en forfriskende te.
Når du er på udkig i naturen, kan du også se efter vilde æbler. Julie Swane, som er forfatter til bogen "Sank", foreslår at skære de vilde æbler i skiver og tørre dem.
- Så kan du bruge dem som en ingrediens til at smage til og give sødme, siger hun og tilføjer:
- Det giver også et godt modspil til brændenælde i en te.
Brændenældete er en klassiker, du måske husker tilbage fra skovbørnehaven. Og det er faktisk ikke den eneste urt eller nælde, du skal kigge efter i skovbunden.
- Hvis det har været et lunt efterår med godt med væde - og det ser det ud til - så kommer mange af forårets urter med dejlige friske blade igen nu.
- Det er eksempelvis døvnælde og skvalderkål. Så kan man også lave sig en god urtepesto med friske råvarer fra naturen, siger Julie Swane.
Du kan også finde slåen i skovbryn eller klitter. Det er en høj busk med blå bær.
- Du kan lave lækker slåen-portvin. Og det er nu, du skal starte, hvis den skal være klar til risalamanden, fortæller hun.
Har du taget familien med i skoven, kan I også gå på jagt efter nåle fra nåletræer.
- Du kan lave skøn te med fyrrenåle, grannåle eller lærkenåle. Det smager også dejligt at søde nåleteen med lidt honning, siger Julie Swane.
Og har I fundet nogle af de smagfulde nåle, kan de også bruges til andre sager. Du kan koge nåle og sukker til en sirup, der tager smag af nålene.
Siruppen kan du bruge til is eller koldskål, foreslår Julie Swane. Du kan også putte nålene i eddike og lade det give smag.
- Man stiller den lyst og lunt i et par uger eller fem, og så sier man nålene fra. Så får den en fin gransmag, siger hun.
/ritzau fokus/