Annonce
Bolig og livsstil

Pluk urter og bær til lune efterårsdrikke

Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pluk nælder og nåle i efteråret, og bryg lune drikke, eller lav din egen portvin.

Efteråret er over os. Og hvis du drømmer om en lunende kop på urter, bær eller frugter, så er det nu, du skal finde vandreskoene frem.

Du kan for eksempel plukke mynte. Den kan du typisk finde i fugtige områder og ved vandløb, fortæller naturvejleder Claus Olesen.

- Det kan være i en skov. Og man er ikke i tvivl, for den dufter kraftigt af mynte, siger Claus Olesen, som er leder af naturskolen på Valdemar Slot.

Hæld skoldhedt vand over mynten, og drik den som en forfriskende te.

Når du er på udkig i naturen, kan du også se efter vilde æbler. Julie Swane, som er forfatter til bogen "Sank", foreslår at skære de vilde æbler i skiver og tørre dem.

- Så kan du bruge dem som en ingrediens til at smage til og give sødme, siger hun og tilføjer:

- Det giver også et godt modspil til brændenælde i en te.

Brændenældete er en klassiker, du måske husker tilbage fra skovbørnehaven. Og det er faktisk ikke den eneste urt eller nælde, du skal kigge efter i skovbunden.

- Hvis det har været et lunt efterår med godt med væde - og det ser det ud til - så kommer mange af forårets urter med dejlige friske blade igen nu.

- Det er eksempelvis døvnælde og skvalderkål. Så kan man også lave sig en god urtepesto med friske råvarer fra naturen, siger Julie Swane.

Du kan også finde slåen i skovbryn eller klitter. Det er en høj busk med blå bær.

- Du kan lave lækker slåen-portvin. Og det er nu, du skal starte, hvis den skal være klar til risalamanden, fortæller hun.

Har du taget familien med i skoven, kan I også gå på jagt efter nåle fra nåletræer.

- Du kan lave skøn te med fyrrenåle, grannåle eller lærkenåle. Det smager også dejligt at søde nåleteen med lidt honning, siger Julie Swane.

Og har I fundet nogle af de smagfulde nåle, kan de også bruges til andre sager. Du kan koge nåle og sukker til en sirup, der tager smag af nålene.

Siruppen kan du bruge til is eller koldskål, foreslår Julie Swane. Du kan også putte nålene i eddike og lade det give smag.

- Man stiller den lyst og lunt i et par uger eller fem, og så sier man nålene fra. Så får den en fin gransmag, siger hun.

/ritzau fokus/

Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Natur
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Efterår i Hareskoven Efterårsfarver i Hareskoven, tirsdag den 29. oktober 2019.
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • Efterår i Hareskoven Efterårsfarver i Hareskoven, tirsdag den 29. oktober 2019.
    Du kan lave din egen gransirup med 6 deciliter friske skud, 4 deciliter vand og 4 deciliter sukker. Lad skud og vand koge i 15 minutter, sluk, og lad det trække natten over under låg. Si nålene fra, og tilsæt sukkeret. Lad det simre ved svag varme, til det er tyknet til sirup. Opskriften er fra Julie Swanes bog "Mad med gran". (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget