cookie-og-privatlivspolitik
Der bliver bagt for få honningkagehuse op til jul, mener konditor Peter Kofod. Og det er ærgerligt, da det er et ideelt projekt for familien at være sammen om. (Arkivfoto)
Der bliver bagt for få honningkagehuse op til jul, mener konditor Peter Kofod. Og det er ærgerligt, da det er et ideelt projekt for familien at være sammen om. (Arkivfoto)
Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Prøv noget nyt i år: Sæt disse kager på bordet til jul

Her giver flere kageentusiaster deres bud på, hvilke kager der mangler på julebordene rundt i landet.
22. november 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Har du serveret marcipansnitter og brunkager for dine gæster de sidste mange juleaftener, så er det på tide at introducere dem for noget andet i år.

For selv om vi er gode til at bage i decembermåned, så er der flere kager, som vi burde servere nogle flere af.

- En kage, der mangler på vores kageborde, er den gamle krydderkage - astakagen, siger Peter Kofod, der er konditor i specialbageriet Marenco Bakery.

- Den er simpelthen så enkelt og smager så godt - og der er gået alt for meget konfekt og chokolade i den rundt omkring, fortsætter han.

Og hvis du ikke lige kan se en astakage for dig, så er det en skærekage med hakket sukat.

Annonce

- Hvis man ikke bryder sig om sukat, kan man selvfølgelig bare finde noget andet at putte i, siger Peter Kofod.

Ifølge konditoren selv, laver du den bedste udgave pund-til-pund - altså ved at putte lige dele af de væsentligste ingredienser i som smør, mel og sukker.

Sørg desuden for at lægge de tørrede frugter som rosiner, korender og sukat i en lage med lidt rom, og tilsæt krydderierne. Alt fra stødt kardemomme, stødt ingefær, stødte nelliker og stødt kanel.

Til sidst kan du pynte den med lidt hvid glasur og kristtjørn.

- Den opskrift, vi bruger, er over 100 år gammel. Den kommer fra køkkenerne rundt omkring og er blevet bagt tit og ofte, forklarer Peter Kofod.

Annonce

Spørger man Annemette Voss Fridthjof, der er forfatter til flere bagebøger og vinder af Den store bagedyst 2013, så er det en helt anden type kage, der mangler.

- De dybstegte ting som klejner og donuts med kanelsukker - det er ikke dem, der fylder mest på Instagram op til jul, siger Annemette Voss Fridthjof.

- Måske fordi de ikke er så flotte, men de smager sygt godt, fortsætter hun.

Generelt kan du kaste dig over alle slags klejner, men den islandske udgave kan noget særligt.

- Det vigtigste er dog, at klejnen er sprød udenpå og blød indeni, siger hun.

Annonce

Den bliver dog ikke ved med at være sprød, så du gør bedst i at spise den frisk, forklarer Annemette Voss Fridthjof.

Hvis du er klar på at videreudvikle klassikerne, så kan du give dig i kast med at pifte din kransekage og konfekt lidt op.

- Vi mangler nogle mere moderne variationer med mere friske smage, så det ikke kun bliver marcipan og nougat, siger konditor Mette Sophie Olsen, der har vundet konditorbranchens konkurrence "Årets Kage" indtil flere gange og er en del af Andersen Bakery.

Prøv eventuelt at blande noget frugtpuré i marcipanen eller pynt med frysetørret pulver. Solbærpuré er konditorens egen favorit.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE