cookie-og-privatlivspolitik
Tjek, at regnjakken har tapede eller limede sømme. Ellers kan vandet komme ind her - især når man også bevæger sig. (Arkivfoto)
Tjek, at regnjakken har tapede eller limede sømme. Ellers kan vandet komme ind her - især når man også bevæger sig. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Regntøj til cykelturen? Gå efter disse ting

Åndbarhed og funktionalitet er nøgleord, hvis regntøjet skal bruges på cyklen til arbejde.
12. september 2019 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Danskerne er et cyklende folkefærd, og selv i regn og efterårsblæst insisterer mange på at tage jernhesten til og fra job.

Men det er ikke lige meget, hvilken type regntøj du vælger, hvis det skal bruges på cykelturen.

- Høj åndbarhed er altid rart, men det er især vigtigt, hvis regntøjet skal bruges på cykelturen. For man sveder mere og skal kunne komme af med varmen, siger Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut med speciale i tekstil.

Det kan betyde, at du må gå på kompromis med vandtætheden - til gengæld slipper du fra at blive våd indefra, fordi du sveder.

Jakken skal også være vandskyende, så regnen preller af fremfor at suge ned i stoffet. Og den bør kunne klare et vandsøjletryk på cirka 4-5000 millimeter, råder Charlotte Fischer.

Du kan også gå efter en jakke, hvor producenten lover, at den er vandtæt. Forbrugerrådet Tænk har nemlig for nylig lavet en større test af skaljakker - altså jakker, som både er vind- og vandtætte, men samtidig åndbare.

Og testen viste, at de ikke altid kunne holde til det lovede vandsøjletryk.

- Derfor skal du ikke nødvendigvis gå efter dem, der lover det højeste. Det vigtigste er at gå efter én, som producenten lover, er vandtæt - også efter vask, siger projektleder Christel Søgaard Kirkeby.

Overvej også regntøjets design. For én ting er, hvordan det passer, når du står oprejst i butikken - noget andet er, når du sidder og tramper i pedalerne.

Tjek, om ærmerne stumper, når du rækker armene frem, og om jakken kryber op. Afprøv også, om du kan dreje hovedet og se bagud med hætten på.

- De ting bør fungere, så jakken både er funktionel og sikker i trafikken, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hvis du er dedikeret cykelpendler, kan du gå efter en regnjakke, som kan lynes op under armene for at lukke luft ind.

Du bør også vende jakken på vrangen og tjekke, at syningerne er tapet eller limet.

- Vores test har tidligere vist, at stoffet kan være nok så vandtæt, men sømmene kan være et smertenspunkt, hvor der kommer vand ind, siger Christel Søgaard Kirkeby.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce