cookie-og-privatlivspolitik
Spiller risikoen for oversvømmelse i kælderen ind, når du ser på hus? Vand i kælderen behøver ikke at blive et altoverskyggende problem - men du skal danne overblik og finde løsninger, inden du skriver under på en salgsaftale. (Arkivfoto)

2

Billeder

Spiller risikoen for oversvømmelse i kælderen ind, når du ser på hus? Vand i kælderen behøver ikke at blive et altoverskyggende problem - men du skal danne overblik og finde løsninger, inden du skriver under på en salgsaftale. (Arkivfoto)
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Risiko for oversvømmelse? Tjek dette når du ser på hus

Brug internettet og naboerne til at finde ud af, hvor stort problemet med vand er i det område, du ser på.
18. juli 2019 kl. 07:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Tilstandsrapporter, realkreditlån, energimærke og lokalplaner.

Der er rigtig mange ting at holde styr på, når man ser på hus - og de seneste års massive vandmængder fra oven har tilføjet risikoen for oversvømmelse til listen.

I en afstemning på Boligsiden, hvor 1290 personer har deltaget, svarer ni ud af ti, at risikoen for oversvømmelse har betydning, når de kigger på hus med kælder.

46 procent svarer, at er meget bange for vandskader, mens 18 procent er lidt nervøse. Yderligere 26 procent vil være bekymrede, hvis huset ligger meget lavt eller på anden måde er udsat.

Vil du have en idé om, hvorvidt dit kommende hjem ligger i en risikozone, kan du starte med at tage et kig på husets placering.

- Hvis huset ligger lavt i terrænet, er der en risiko for, at det overfladevand, der ikke kan trænge ned i jorden, vil løbe ned på grunde, som ligger lavt, siger Henrik Bisp, som er Bolius' fagekspert inden for byggeteknik og huseftersyn.

Hvis huset ligger tæt ved vandet, betyder placeringen i terrænet også noget for oversvømmelsesrisikoen ved stormflod.

- Forhøjet vandstand i havene er noget af det, der er sværest og dyrest at sikre imod, siger Henrik Bisp.

Det betyder ikke, at du skal afholde dig fra at købe en bolig, der ligger lavt eller tæt på vandet, men du skal undersøge, hvad risiciene i området er - og hvad der er af mulige løsninger.

Det kan du blandt andet gøre på hjemmesiden dingeo.dk.

- Her kan man på et kort se, hvordan området er påvirket af vand, forklarer Kristoffer Ulbak, der er sektionsleder for klimatilpasning under Energi og Klima på Teknologisk Institut.

Det gælder både regnvand, havvand og grundvand - herunder forventede grundvandsstigninger.

- Det er ikke hundrede procent detaljeret, men kan give en overordnet indikation af, om der er tale om et risikoområde, siger han.

Blinker advarselslamperne, kan du som det næste tage et kig på kommunens hjemmeside og se, om du kan finde en klimatilpasningsplan. Her vil der typisk være mere specifik information at hente.

- Og man vil også kunne se, om der er lagt en plan for området, siger Kristoffer Ulbak.

Er der risiko for oversvømmelse i området, skal du gøre en indsats for at finde ud af, hvor vandet typisk kommer fra.

- Hvis det kommer fra kloakkerne, kan det ofte klares med installation af et højvandslukke, men er det 10-15 centimeter vand, der løber ind over grunden, så er løsningen mere omfattende, siger Kristoffer Ulbak.

Han råder samtidig til, at du tager en tur rundt til naboerne og får deres erfaringer med i bagagen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce