cookie-og-privatlivspolitik
Hvis I på forkant får aftalt nogle rammer for mobilbrug i julen, kan I også lettere holde hinanden op på det senere. (Arkivfoto)
Hvis I på forkant får aftalt nogle rammer for mobilbrug i julen, kan I også lettere holde hinanden op på det senere. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan får I en jul uden skærmkonflikter

Snakken om mobilbrug skal tages i fredstid, og forældrene skal selv lægge handling bag ordene.
09. december 2019 kl. 11:00 Af Ritzau

Annonce

For de fleste handler julen om nærvær, hygge og samvær med familien. Og derfor kan højtiden let give anledning til konflikter om skærmbrug.

For mens mor og far drømmer om analogt nærvær, vil ungerne stadig kunne kommunikere med vennerne fra skolen.

Derfor er det en god idé, hvis I afklarer rammerne for telefoner, inden juleferien begynder.

- Snakken skal helst tages i fredstid. For hvis man tager den i krigstid, bliver det ikke konstruktivt, siger Jon Kristian Lange, der er seniorrådgiver hos Red Barnet og ekspert i børns digitale liv.

- Det bliver bare forældrene, som opstiller regler og forbud, siger han.

Men hvis I på forkant aftaler, hvornår man må kigge på mobilen i julen, kan I også lettere holde hinanden op på det.

Her skal du have for øje, at en stor del af børns sociale liv i dag foregår online. Så det kan føles ligegyldigt for forældrene, men livsvigtigt for børnene at være på Snapchat eller TikTok - også i julen.

- Hvis man indfører et totalt mobilforbud, fratager man deres mulighed for at kommunikere. Og de vil jo vildt gerne fortælle kammeraterne om deres jul og gaver, siger Jon Kristian Lange.

Så tag et familiemøde, hvor I diskuterer rammerne for telefoner i julen. I kan for eksempel aftale, at julemåltidet eller gaveoppakningen foregår helt uden telefoner, men at man gerne må bruge den på et andet tidspunkt i løbet af aftenen.

For i det større perspektiv lærer børnene heller ikke at begå sig i den digitale verden, hvis I altid trækker stikket fra alt, forklarer Stine Liv Johansen, der er formand for Medierådet for Børn og Unge.

- Hvis vi gerne vil have kritiske, kreative og respektfulde unge mediebrugere, så er truslen om at tage telefonen et dårligt udgangspunkt, siger hun.

Hun råder også til at overveje, hvori problemet egentlig ligger.

- Vores irritation over børnenes mobil kan handle om en underliggende skam over, at vi lader dem bruge så meget tid på digitale devices - eller at vi selv synes, vi bruger vores telefon for meget, siger Stine Liv Johansen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce