cookie-og-privatlivspolitik
Hvis ferien tilbringes ude af huset, sker der automatisk et sceneskift, hvor pligterne efterlades i hjemmet. Sådan er det ikke, når ferien foregår hjemme. Derfor skal der andre metoder i brug for at sende hjernen og nervesystemet på ferie. (Genrefoto)
Hvis ferien tilbringes ude af huset, sker der automatisk et sceneskift, hvor pligterne efterlades i hjemmet. Sådan er det ikke, når ferien foregår hjemme. Derfor skal der andre metoder i brug for at sende hjernen og nervesystemet på ferie. (Genrefoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan får du hjemmeferien til at føles som rigtig ferie

Det er vigtigt at holde ferie - også under corona. Lær, hvordan du sender hjernen på restituerende ferie, selv om tiden tilbringes derhjemme som staycation.
23. januar 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Under pandemien er mange hjem blevet forvandlet til skolestue, arbejdsplads, motionsrum og fritidsrum i ét.

Og uden for hjemmet er udfoldelsesmulighederne begrænsede: Udlandsrejser frarådes, og restauranter, cafeer og kulturliv er lukket.

Derfor står nogen med en pukkel opsparet ferie på kontoen, mens andre simpelthen har fravalgt at holde ferie.

- Men med alle de nye udfordringer er det vigtigere end nogensinde før at kunne koble af, restituere og få holdt noget ferie, siger Robert Jonasen, der er chefpsykolog hos SOS International med speciale i stress og kriser.

Men hvordan gør man det, hvis ferien foregår under grå himmel og i præcis samme rammer som hverdagens trummerum?

Annonce

For det første skal du lave et "sceneskifte" ved fysisk fjerne alt, der minder om arbejde og pligter, råder Camilla Karmark, der er psykolog og klinikchef hos Lind & Karmark Kognitiv og Metakognitiv Psykolog Praksis.

Så sluk arbejdsmobilen, og pak arbejdscomputeren væk.

- Det er ofte nemmere at lade op og restituere, hvis ferien indebærer et sceneskift eller nye rammer. Men når ferien tilbringes derhjemme, må man finde andre måder at signalere til hjernen, at nu er det ferie, siger hun.

Det vil også være en god idé at forventningsafstemme med familien, tilføjer Robert Jonasen.

Tal om, hvad I hver især har brug for. For nogle er det afslappende at gå en lang tur i skoven, for andre er det fisketurene, coronavenlige vennebesøg eller det at sove længe, som får feriefølelsen frem.

Annonce

- Det er virkelig individuelt. Så få sat ord på, hvad I hver især har behov for, siger Robert Jonasen.

Tal også gerne om, hvad I glæder jer til.

Man får let lagt en negativ præmis ned over ferien, hvis man på forkant begræder, at "i år er der hverken pool eller pister".

- Omvendt kan man tone snakken i en positiv retning ved at sige: "Det bliver godt nok anderledes i år. Jeg glæder mig til, at vi har ekstra god tid til at snakke og lave madprojekter sammen", nævner Robert Jonasen.

I den forbindelse vil det også være godt med en smule struktur på dagene, lyder rådet fra begge.

Annonce

Pointen er ikke, at du skal konstruere et stressende skema af deadlines.

Men skriv ned, hvornår I vil sumpe i sofaen og sove længe - og hvornår I vil tage i skoven, holde filmaften eller invitere venneparret fra coronaboblen på hjemmelavet sushi.

- Grundlæggende handler restitution om, at man tilbyder hjernen noget andet, end den er vant til. Så alene det at trække nogle lystbetonede og nye rutiner ind, vil give nervesystemet en pause, forklarer Robert Jonasen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE