Annonce
Bolig og livsstil

Sådan får du julestegen helt perfekt

And eller flæskesteg - eller måske begge dele? Uanset hvad du er til, skal stegen helst være helt perfekt, når familien samles om julebordet. (Genrefoto) Foto: Colourbox/Free

Skal du have and eller flæskesteg til jul? To madeksperter guider her til at få stegen til at sidde lige i skabet.

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og andesteg er danskernes absolutte favorit, når det kommer til julemad.

I en meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for avisen.dk forrige år svarede hele 71,8 procent, at de spiser and til juleaften - enten som eneste hovedret eller sammen med flæskesteg.

Men hvordan er det nu lige, man undgår at give andestegen for meget - eller for lidt - og samtidig sikrer sprødt skind, saftigt kød og den der helt rigtige smag af jul?

Det ved tv-kokken Claus Holm.

Først og fremmest kræver det tid. Du skal for alt i verden ikke starte tilberedningen, to timer før gæsterne ankommer.

- Hemmeligheden bag de fleste gode stykker kød er at give det lang tid ved en lav temperatur, siger han.

I juleandens tilfælde er det to en halv til tre timer i en varmluftsovn på 100-120 grader og derefter en halv times tid ved høj varme - cirka 230 grader.

- Grunden til, at nogle oplever, at anden bliver tør, er, fordi de har givet den høj varme for længe, siger Claus Holm.

Men inden anden ryger i ovnen, skal den selvfølgelig tilberedes. Claus Holm anbefaler at fylde den godt op med æbler, svesker og løg.

Og kanel, nelliker og stjerneanis, hvis man vil have en lidt ekstra julet smag, tilføjer han.

Sæt anden på en rist, kom en liter vand, løg, laurbærblade, hvidløg og indmad i en bradepande, og sæt den i bunden af ovnen, så andefedtet kan dryppe derned.

Når anden har fået op mod tre timer på lav varme, tager du lidt af væsken i bradepanden og hælder over anden, før du skruer op.

- Så bliver skindet rigtig sprødt, siger Claus Holm.

Skal du have flæskesteg, har slagtermester Mark Purkær fra Slagter-Riget i Aarhus et par gode tip.

Han anbefaler først og fremmest, at du vælger en kamsteg fra en gris, der har krogmodnet i mindst 48 timer.

- Det betyder, at kødet har haft tid til at sætte sig, og det giver et mere fast stykke kød, siger slagtermesteren, der for nylig har vundet Slagterprisen sammen med kollegaen Bjarke Jensen.

Dernæst er det vigtigt, at du sørger for, at stegen er ridset til perfektion.

- Den skal ridses ned igennem det første fedtlag, men ikke ned gennem kødet, siger Mark Purkær og minder samtidig om, at du skal sørge for, at stegen er ridset helt ud til siderne.

Dernæst gnider du godt med salt ned mellem sværene og lægger stegen i en bradepande, der er smurt med lidt smør.

Vil du være sikker på, at sværene bliver sprøde over det hele, kan du lægge lidt stanniol under stegen, så sværene ligger lige, anbefaler slagteren.

Rundt om stegen lægger du svesker, æbler, en sjat rødvin og lidt anden væde. Derefter skal den have halvanden til to timer i en 180 grader varm ovn.

- Jeg vil anbefale, at du kigger til den efter en time. Her vil den typisk være omkring 60-65 grader, siger Mark Purkær og understreger, at et stegetermometer er et must i selv de mest erfarne kokkes hjem.

Laver du kamsteg, kan du med fordel tage den ud af ovnen, når kernetemperaturen rammer 72 grader. Lad den herefter hvile i omkring 15 minutter, så kødet når op på den perfekte temperatur på 75 grader.

Laver du ribbenssteg, skal termometeret ramme 80-82 grader, inden den skal ud af ovnen.

- Så er fedtet smeltet, og fibre og hinder er helt perfekte, siger Mark Purkær.

Om du skal vælge ribbenssteg eller kamsteg, som er den klassiske flæskesteg, er et spørgsmål om smag.

- Ribbensstegen er et nemmere produkt at håndtere - kamstegen har ikke råd til at blive glemt i ovnen i 20 minutter. Men her får du til gengæld et mere regulært stykke kød, siger slagtermesteren og tilføjer:

- Jeg kan personligt godt lide fedmen i en ribbenssteg. Så det er en smagssag.

/ritzau fokus/

  • Juleand julemad Free
    And eller flæskesteg - eller måske begge dele? Uanset hvad du er til, skal stegen helst være helt perfekt, når familien samles om julebordet. (Genrefoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen