cookie-og-privatlivspolitik
Indtil videre er 12 producenter med i miljøbedømmelsesordningen Eco Rating. Og her sidder Samsung tungt på top-3 over de bedst bedømte telefoner med modellerne Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S20 FE og Samsung Galaxy A12. (Arkivfoto)
Indtil videre er 12 producenter med i miljøbedømmelsesordningen Eco Rating. Og her sidder Samsung tungt på top-3 over de bedst bedømte telefoner med modellerne Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S20 FE og Samsung Galaxy A12. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan finder du den mest klimavenlige mobiltelefon

Køb brugt, eller se efter de mindst belastende modeller på markedet.
23. september 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Din mobiltelefon er ikke klimavenlig. Punktum. Men den kan være helt nødvendig for at få dagligdagen til at hænge sammen, og derfor skal den næppe spares væk i klimaets navn.

Og med en smule omtanke kan du faktisk træffe et grønnere valg, når du skal have en ny en af slagsen.

Har du mod på det, bør dit førstevalg være en brugt telefon.

På den måde kan du sikre, at telefonen får en længere levetid. Og det er afgørende for det grønne regnskab, at der ikke bare produceres nyt, når der er masser af brugbare enheder i omløb.

- Jo mere fokus der er på at købe brugt, jo mere vil det også gøre ved nyproduktionen. For så kan man sørge for, at der bliver produceret mindre, siger Brian Funch, som er partner i GreenMind.

Annonce

Hos GreenMind reparerer de telefoner for forsikringsselskaber, skiller gamle modeller ad til genbrug og genanvendelse, sælger brugte telefoner og holder kurser i reparation.

De ved derfor også, hvad der er nemmest at reparere på. Der er nemlig forskel på, hvad den slags koster.

- Vi ved, at Android koster langt mere at reparere på, fordi reservedelene er så dyre. Android dækker over så mange forskellige mærker, at vi risikerer at brænde inde med reservedele. Så når man skal skifte en skærm, kan det blive en rigtig bekostelig affære.

- Med iPhone er der et langt større marked, og derfor kan vi købe reservedele ind i så stort et omfang, at det bliver mere rentabelt, siger Brian Funch.

At der er god ræson i at give mobiltelefonerne længere levetid - og blandt andet videresælge og købe brugt - er de også godt klar over hos teleselskaberne. Det fortæller Julie Nilsson Bour-Hil, som er Telia Danmarks direktør for bæredygtighed.

Annonce

Men ønsker man at købe en fabriksny telefon, bliver der også arbejdet på metoder til at tage et grønnere valg.

Et af de seneste tiltag kommer fra en række teleselskaber - herunder Telia - der i fællesskab har skabt en såkaldt Eco Rating. Det vil sige, at telefonerne til salg får en "karakter" mellem 1 og 100 for, hvor klimavenlige de er på fem parametre.

Telefonerne bedømmes på holdbarhed, klimahensyn, reparérbarhed, ressourceeffektivitet og genanvendelighed. Bag de fem kategorier ligger der dog 88 faktorer.

Ud over Telia står selskaberne Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (under navnene O2 og Movistar) og Vodafone bag ordningen.

- Du har været vant til at se et CO2-aftryk på dine produkter, men der er så mange andre faktorer, der spiller ind på et klimavenligt valg, at man faktisk skal vurdere på hele livscyklussen lige fra produktion over brug til bortskaffelse, for at forbrugeren får et retvisende billede af mobilens samlede klimaaftryk, siger Julie Nilsson Bour-Hil.

Annonce

Alle producenter er inviteret med i ordningen, der indtil videre tæller Samsung, Motorola, Nokia, OnePlus, Xiaomi, ZTE, Huawei, Bullit, Doro, Alcatel, MobiWire og Oppo.

Der er dog et markant mærke, der står uden for ordningen. Apple er ikke en del af Eco Rating, og da de sidder på en stor del af det danske marked, er det en klar mangel, erkender Julie Nilsson Bour-Hil.

- Vi er i dialog, for vi så virkelig gerne, at de var om bord, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE