Annonce
Bolig og livsstil

Sådan fordeler du optimalt dit indtag af frugt og grønt

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Det har betydning, om du vælger frugt eller grønt, når du skal have dækket dit daglige indtag.

De fleste danskere har fået indprentet rådet om at spise "6 om dagen", når det gælder frugt og grønt.

Men hvis du ikke altid når helt derop, er der stadig gode nyheder for dit helbred.

Et stort studie publiceret af American Heart Association i Circulation Journal viser, at det opmale daglige indtag af frugt og grønt i forhold til dødelighed er tre portioner grønt og to portioner frugt.

Studiet inkluderer over to millioner deltagere, og her kunne forskerne ikke se yderligere gavnlige effekter ved at indtage mere end fem såkaldte "servings" dagligt.

I Danmark lyder anbefalingen at indtage 600 gram grøntsager og frugt dagligt. Kostrådet er baseret på evidensrapporter fra 2013 og 2020.

- I kostrådene taler vi ikke som sådan om "servings", men vi vejleder om, at 100 gram grøntsager eller frugt svarer til eksempelvis en stor gulerod eller et æble, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen, som er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Evidensrapporterne, der ligger til grund for kostrådene, peger også på, at det har betydning, hvordan du fordeler dit indtag af frugt og grønt.

- På baggrund af evidensrapporten fra 2020 kunne det konkluderes, at det i en klimavenlig kost med kun lidt kød er relevant, at 100 gram af de grøntsager, man spiser, er mørkegrønne samt at 100 gram er røde og orange. Det er med til at dække behovet for næringsstoffer.

- I kostrådene anbefaler vi, at man varierer og altså spiser forskellige slags grøntsager, at mindst halvdelen af de "6 om dagen" er grøntsager samt at man især vælger grove grøntsager som ærter, kål, rodfrugter og bælgfrugter, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Antallet af grøntsager i de danske anbefalinger svarer altså til at spise mindst tre om dagen, hvilket matcher konklusionen i det amerikanske studie, som er baseret på data fra deltagere i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien, Afrika og Australien.

- American Heart Association anbefaler at fylde mindst halvdelen af din tallerken med frugt og grøntsager ved hvert måltid, udtaler læge Anne Thorndike, som er formand for American Heart Associations ernæringsudvalg og lektor i medicin ved Harvard Medical School.

Det er dog ikke alle typer af det, man typisk ville tænke på som frugt og grønt, der tæller med i det sunde regnskab.

I studiet kunne de ikke se samme gavnlige effekter på dødeligheden forbundet med indtag af stivelsesholdige grøntsager som ærter og majs, frugtjuice eller kartofler.

Til gengæld var der gavnlige sundhedseffekter ved at spise grønne bladgrøntsager som spinat, salat og kål samt frugt og grønt, der er rige på betakarotener og vitamin C - såsom citrusfrugter, bær og gulerødder.

/ritzau fokus/

Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
  • Nørrebro
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
  • Kiwi, Kiwifrugter, Chilipeber, Porrer, Vindruer
    Selv om kartofler ikke tæller med - heller ikke i de danske kostråd - så råder Fødevarestyrelsen til at lade kartofler indgå i måltiderne flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen oplyser, at cirka 100 gram kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver nemlig god mæthed for få kalorier. (Arkivfoto) Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Sport

Claus Jensen: Vi skal lære af de her perioder

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt