cookie-og-privatlivspolitik
Det er vigtigt at vælge den rigtige tandpasta, hvis du har tendens til at udvikle blister, fortæller professor Anne Marie Lynge Pedersen fra Københavns Universitet. (Arkivfoto)
Det er vigtigt at vælge den rigtige tandpasta, hvis du har tendens til at udvikle blister, fortæller professor Anne Marie Lynge Pedersen fra Københavns Universitet. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Sådan forebygger du blister munden

Selv om læger ikke ved, præcis hvorfor vi får blister i munden, er der alligevel flere ting, du kan gøre for at undgå udbrud.
13. juni 2019 kl. 08:00 Af Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS

Annonce

De fleste har oplevet den sviende fornemmelse i munden fra en blist eller en afte, som fagfolk kalder dem.

Ingen kender nemlig den præcise årsag til, hvorfor blisterne opstår, og derfor findes der heller ingen behandling, der kan kurere dem helt.

Men der er flere ting, du kan gøre for at forebygge, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen, der er professor i oral medicin på Københavns Universitet.

- Du kan begrænse eller forebygge udbrud ved at bruge en tandpasta, der ikke indeholder skummemiddel - det kaldes også natriumlaurylsulfat, siger Anne Marie Lynge Pedersen.

Det vil fremgå af varedeklarationen. Her kan du også se, om tandpastaen indeholder enzymer, som også har en forebyggende effekt, fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

- Der er også nogle få naturprodukter, som virker. Dem skal du dog tage i tre måneder, før der er en påvist effekt, siger hun.

Også din kost kan have indflydelse på, om du udvikler blister eller ej. En række specifikke fødevarer er kendt for at fremme udviklingen af blister.

Nogle reagerer på mørk chokolade, mens andre reagerer på salte produkter såsom chips. Tomater, særligt de umodne, nødder og syrlige frugter som ananas og kiwi kan også være en synder.

Kommer du ved en fejl til at bide dig i kinden, eller skærer en brødskorpe hul i mundens slimhinde, giver det ligeledes en øget risiko for at udvikle en blist.

Og også det mentale kan spille ind, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen.

- Er du inde i en stresset periode af dit liv, kan du også udvikle blister. På den måde kan vi sammenkæde blister med en svækkelse af immunforsvaret, siger hun.

Blister rammer primært børn og unge, og udbruddene klinger typisk af i 25-30-års alderen.

- Du skal være opmærksom, hvis du får meget store blister, hvis du bliver ramt hyppigt, samt hvis du ofte får blister efter 30-års alderen, siger Anne Marie Lynge Pedersen.

- I disse tilfælde bør man undersøges for, om der en almen sygdom til grund for udbruddene, tilføjer hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Livsstil

KONKURRENCE Deltag i vores Jule konkurrence og vind et gavekort på kr. 500,- til Godstedlunds juleshop.

Hvad kan du vinde??Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside. Sidste frist for deltagelse er fredag den 29. november kl. 12.00. Vinderen udtrækkes fredag den 29. november kl. 12.15 og vil få direkte besked samme dag, som konkurrencen er slut.

Annonce