cookie-og-privatlivspolitik
Da Verdensnaturfonden i 2018 undersøgte og rangerede de største pensionsselskaber for deres klimaindsats, blev de to topscorere PKA og PFA. (Arkivfoto)
Da Verdensnaturfonden i 2018 undersøgte og rangerede de største pensionsselskaber for deres klimaindsats, blev de to topscorere PKA og PFA. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan gør du din pensionsopsparing grønnere

Hos nogle selskaber har du mulighed for selv at få indflydelse på, hvad dine pensionspenge bliver investeret i.
11. februar 2019 kl. 09:30 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Penge, der bliver sat ind på en pensionsordning, er ofte ude af øje - ude af sind. For de skal jo ikke bruges før om mange år.

Men hvis man gerne vil have indflydelse på, hvordan pengene bliver investeret, og om det skal være grønnere, så kræver det en indsats.

- Det er rigtig vigtigt, at pensionskunder er opmærksomme på, hvad deres pensionsselskaber investerer i - om de for eksempel har fokus på klima og ansvarlige investeringer, fortæller Hanne Jersild, som er seniorrådgiver hos WWF - Verdensnaturfonden.

- Pensionsselskaberne råder over store formuer, så det er ikke ligegyldigt, hvad de bliver investeret i. Pensionsselskaber kan være med til at rykke investeringer fra sort til grøn energi og dermed være med til at støtte den grønne omstilling, forklarer Hanne Jersild.

Men selv om man gerne vil gøre pensionen grønnere, så kan det være svært at navigere i mulighederne.

Det gælder om først og fremmest at se nærmere på, hvilken pensionsordning man har.

I nogle pensionsordninger er der nemlig mulighed for at styre en del af investeringen selv. Der er typisk større muligheder for at bestemme selv, hvis det er en medlemsejet pensionskasse.

- Hvis du har en tvungen ordning i et arbejdsmarkedspensionsselskab, så er det begrænset, hvad du kan. Så er du afhængig af beslutninger fra bestyrelsen eller investeringsudvalget, fortæller Kim Valentin, uafhængig rådgiver og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg.

Her kan man forsøge at rejse spørgsmålet om klima på sin egen arbejdsplads.

- Man kan stille spørgsmålstegn ved, om det er noget, der er fokus på i dialogen med det pensionsselskab, som virksomheden har, siger Hanne Jersild.

Er det noget, der er opbakning til på arbejdspladsen, kan virksomheden efterspørge en profil eller nogle muligheder inden for bæredygtighed.

Hos nogle pensionsselskaber kan man sætte sine penge i bestemte fonde. Her kan man høre om muligheden for at investere i eksempelvis en fossilfri fond eller en fond med fokus på grønne investeringer, foreslår Hanne Jersild.

- Hvis man vil være rigtig grundig, skal man også interesse sig for, hvilke selskaber man konkret investerer i - og hvilke der bliver valgt fra, siger Hanne Jersild.

Er det virksomheder, der går efter fossilfri energiformer, når det er muligt? Eller er det virksomheder, som producerer et produkt, der bidrager til den grønne omstilling?

I 2018 undersøgte og rangerede Verdensnaturfonden de største pensionsselskaber for deres klimaindsats. De to topscorere på klimalisten var PKA og PFA.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce