cookie-og-privatlivspolitik
Skab de bedste forudsætninger for din køkkenhave ved at have styr på de basale ting, så vil planterne og naturen gøre arbejdet selv. På billedet ses den royale køkkenhave ved Graasten Slot i Sønderjylland. (arkivfoto)
Skab de bedste forudsætninger for din køkkenhave ved at have styr på de basale ting, så vil planterne og naturen gøre arbejdet selv. På billedet ses den royale køkkenhave ved Graasten Slot i Sønderjylland. (arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

En hjemmedyrket økologisk køkkenhave behøver hverken at være kompliceret at etablere eller vedligeholde, hvis du følger disse råd.
10. juni 2021 kl. 10:00 Af Ritzau

Plantesæsonen er i gang, og flere danskere forsøger sig med at dyrke økologiske grøntsager og frugter derhjemme.

Grundprincippet i en økologisk køkkenhave er, at man samarbejder med naturen og ikke arbejder imod den, forklarer Mia Stochholm, som er uddannet økologisk landmand og medforfatter til "Havehåndbogen"

Det betyder, at haven skal passes uden unaturlige hjælpemidler som eksempelvis kemisk sprøjtegift og pesticider, der kan fjerne skadedyr.

Ifølge Mia Stochholm er nøglen til succes med en økologisk køkkenhave forebyggelse.

Med det mener hun, at man skal give planterne de bedste forudsætninger og vækstmuligheder fra start. Det er basale ting som at sørge for at planterne ikke tørster og har plads nok.

Annonce

- En stresset plante er nemlig mere modtagelig overfor skadedyrsangreb, siger hun.

Derudover er biodiversitet det bedste forsvar mod skadedyrsangreb, da mangfoldighed i haven tiltrækker nyttedyr.

Nyttedyr er de insekter, der allerede lever i naturen, og som lever af de små skadedyr.

Som Mia Stochholm pointerer, kommer skadedyrene altid før nyttedyrene. Man skal bare have tålmodighed og tillid til, at naturen selv løser problemet.

Hvis man alligevel gerne vil hjælpe sine angrebne planter på vej på en økologisk måde, kan man prøve at skylle den angrebne plante med koldt vand nogle gange over en periode.

Annonce

Man kan også sørge for, at man placerer bestemte planter, der tiltrækker nyttedyr, omkring sine afgrøder.

- Krydderurter er gode insekt-tiltrækkere, og det er vilde blomster med stærke farver i blå og gul også, siger Arne Persson, der er gartner og rådgiver i havecenterkæden Plantorama.

Anlægger man en økologisk køkkenhave, skal man acceptere, at et angreb er naturligt og stort set umuligt at undgå.

- Vi skal blive bedre til at acceptere, at flere insekter er en god ting. For det er klart, at dine afgrøder bliver angrebet af skadedyr, hvis du fjerner nyttedyrene, siger han.

Vil man gardere sig mod de større skadedyr, kan man dække sine plantearealer med et fuglenet.

Annonce

Som naturlig økologisk gødning kan man bruge kompostaffald, hestemøg og endda sin egen urin blandet op 1:10 med vand.

- I gamle dage kaldte man det for "guldvand". Og det skal selvfølgelig ikke direkte på planterne, men optages af jorden, siger Mia Stochholm.

Ellers er grundstenen i økologi - og en del af at give planterne de bedste forudsætninger - at man har styr på sit sædskifte. Altså, at man ikke dyrker de samme afgrøder på samme areal år efter år.

- Det gør man for at tilstræbe en effektiv og naturlig bekæmpelse af plantesygdomme, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE