cookie-og-privatlivspolitik
Arver eller køber du gamle møbler, så skal de ofte have en kærlig hånd. Fjern først det værste snavs, vurdér, hvad møblet lugter af, og vælg strategi herefter, og lad til sidst møblet tørre ordentligt. (Arkivfoto)
Arver eller køber du gamle møbler, så skal de ofte have en kærlig hånd. Fjern først det værste snavs, vurdér, hvad møblet lugter af, og vælg strategi herefter, og lad til sidst møblet tørre ordentligt. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan kommer du lugten i dine arvestykker til livs

Gamle møbler skal ofte have en tur med klud og sæbevand, men det er ikke altid nok i kampen mod dårlig lugt. Tre trin hjælper med at friske arvestykkerne op.
22. februar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Ældre møbler kan rumme både minder, kvalitet og flot design, men de kan også gemme på lugten af cigaretrøg eller kælder.

Tager du rengøringen i tre trin, kan du i de fleste tilfælde komme den dårlige lugt til livs.

Det fortæller Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert ved Basic Clean.

- Man skal først begynde med en helt almindelig rengøring. Fjern det værste skidt med lidt varmt vand og universalrengøring på de hårde overflader. Støvsug bløde møbler for sand og jord.

Dernæst skal du vurdere, hvad møblet lugter af. Strategien er nemlig forskellig, alt efter om det lugter jordslået eller af røg.

Annonce

- Hvis møblet lugter jordslået eller hengemt, så skal man tage en spand med vand og et desinficerende middel og lave en 1:10-opløsning.

- Vask de hårde overflader med en klud, men tør ikke efter med en våd klud. Det er virketiden, der er afgørende, siger Louise Grønhøj.

Michael René, som er lektor ved ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole, forklarer, at et møbel, som er jordslået eller måske ramt af skimmelsvamp, skal renses grundigt.

- Kan man komme ordentligt til, så skal man vaske med et skimmelbekæmpende middel. Der findes et væld af produkter, men man skal have øje for, at der kan være forskel på, hvor koncentrerede de er.

- Nogle midler bleger, mens andre ikke gør, så et godt råd er at begynde i et lille, fjernt hjørne og prøve sig frem derfra.

Annonce

Lugter møblet i stedet af røg, kan du lave en 50:50-blanding af vand og eddike, for det suger partiklerne fra røg, forklarer Louise Grønhøj.

Det samme gør natron i tekstiler. Drys natron ud, lad det ligge i 15-30 minutter, og støvsug det væk, lyder rådet.

Begge fagfolk fraråder at bruge for meget vand på tekstiler, for så risikerer du skjolder.

- Man risikerer også, at fjedrene ruster, og det kan være svært at få møblet ordentligt tørt indeni, siger Michael René.

Kan betrækket ikke tages af, så lav din egen renseskum, siger Louise Grønhøj.

Annonce

Det gør du ved at piske lidt klart og parfumefrit håndvaskemiddel med en smule vand i en skål.

- Bruger man skummen, så får man de aktive stoffer, men ikke al væsken. Gnid ikke, men angrib pletten fra yderkanten og ind mod midten.

- Kom lidt skum på yderkanten af pletten, dup med tør køkkenrulle, og gentag ind mod midten. Så undgår man, at pletten bliver endnu større.

Til slut er det meget vigtigt, at møblet får lov at tørre helt, understreger Michael René.

- Det er derfor bedst at vaske møblerne om foråret eller sommeren, hvor det er lunt og varmt.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE