Annonce
Bolig og livsstil

Sådan lærer du at håndtere din fobi

Mange gyser ved tanken om en slage, men med hårdt arbejde og små skridt kan man lægge angsten bag sig. Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen

Synet af en slange eller tanken om et indelukket rum. Med de rette værktøjer kan man blive sin fobi kvit. Nøglen er tid og tålmodighed.

Edderkopper, højder eller køen i supermarkedet. Paletten er bred, når det drejer sig om fobier, og for nogle bliver angsten så voldsom, at den hæmmer dagligdagens gøremål.

Uanset sværhedsgraden kan man lære at håndtere sin fobi. Men det kræver tid og træning.

- Det første, man skal gøre, er at erkende, at man har en begrænsning, og så skal man være indstillet på, at det kræver hårdt arbejde at komme sin fobi til livs, fortæller Michael Danielsen, der er chefpsykolog i Wellbeing Institute og tidligere chefpsykolog i Psykiatrifonden.

Han får opbakning fra administrerende direktør i Psykologklinikken Mindwork Kathrine Møller Andersen, som blandt andet driver en fobiskole:

- Angsthjernen kan ikke lære noget nyt, uden den også kommer i en angstfyldt situation og gør sig nogle nye erfaringer. Så der er ikke nogen vej udenom. Vejen går igennem fobien, og det skal man være villig til, siger hun.

Drejer frygten sig eksempelvis om at flyve, kan man helt konkret betragte sin fobi ud fra en skala fra et til ti, hvor ti er det mål, man gerne vil opnå - altså at sidde om bord på et fly.

- Så kan man prøve at finde ud af, hvad et på skalaen svarer til. Det kan måske være at gå på nettet og se på flyrejser, og så er første skridt at gøre det, forklarer Michael Danielsen.

Næste skridt kunne så være en tur hen til stationen og kigge på toget, der kører til lufthavnen, mens skridtet efter kunne indebære at springe på toget og tage turen til lufthavnen.

- Det vigtigste er, at man bliver ved med at lave øvelserne, så man langsomt vænner sig til ubehaget, der uafværgeligt vil komme, siger han.

Trin for trin ruster man sig dermed til eksempelvis den forjættede flyvetur, men det kræver flere gentagelser på vingerne, før fobien fordufter.

- Man er nødt til at gøre det, man er bange for - flere gange. Ellers vil angsten langsomt komme tilbage igen, påpeger Michael Danielsen.

Vejen op ad fobiens trappetrin er ligeledes forbundet med faldgruber, der er vigtige at have for øje, når man arbejder med sin angst.

- Man kan blandt andet opleve, at man begynder at tænke, at så vigtigt er det heller ikke at komme fobien til livs, eller man går for hurtigt frem med de enkelte trin. Og så vil angsten typisk vende tilbage igen, fremhæver Michael Danielsen.

Sliddet betaler sig ikke desto mindre, fastslår chefpsykologen:

- Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at tackle sin fobi, men har man tålmodighed og disciplin, kan man gøre noget ved alle former for fobier.

Fakta: Tre typer fobier

Der findes tre typer af fobier: enkeltfobi, agorafobi og socialfobi.

- Enkeltfobi er frygten for specifikke ting eller situationer, såsom edderkopper, højder, lukkede rum eller synet af blod.

- Agorafobi er angsten for at færdes alene uden for vante omgivelser, i menneskemængder eller på offentlige steder.

- Socialfobi optræder i situationer, hvor man er sammen med andre mennesker og frygter, at de skal tænke dårligt om én, eller at man kommer til at opføre sig pinligt.

Kilde: Psykiatrifonden.

/ritzau fokus/

  • RB PLUS/PFS Sådan lærer du at håndtere din fobi
    Mange gyser ved tanken om en slage, men med hårdt arbejde og små skridt kan man lægge angsten bag sig. Foto: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget