cookie-og-privatlivspolitik
De officielle kostråd lyder: Spis frugt og mange grønsager, spis mere fisk, vælg fuldkorn, vælg magert kød og kødpålæg, spis mindre mættet fedt, vælg magre mejeriprodukter, drik vand, spis mindre sukker, og spis mad med mindre salt. (Arkivfoto)
De officielle kostråd lyder: Spis frugt og mange grønsager, spis mere fisk, vælg fuldkorn, vælg magert kød og kødpålæg, spis mindre mættet fedt, vælg magre mejeriprodukter, drik vand, spis mindre sukker, og spis mad med mindre salt. (Arkivfoto)
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan overlever du det næste sundhedsråd

En voksende stræben efter den optimale sundhed betyder, at internettet er blevet et slaraffenland for vildledende markedsføring, mener læge.
21. maj 2019 kl. 13:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Juicekur, glutenfri kost, superfoods eller vandfaste.

Har du svært ved at finde hoved og hale i, hvor du skal lægge kræfterne, hvis du gerne vil være sund og fit, er du langt fra alene.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Userneeds for Trygfonden i 2017, har 44 procent af danskerne har svært ved at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt.

Samtidig er vi mere tilbøjelige end nogensinde før til at lade os påvirke, mener læge Ida Donkin, som i en ny bog, "Sygt eller sundt", sætter fokus på sundhedsråd og misinformation.

- Flere og flere stræber efter den optimale sundhed, og det betyder, at vi reagerer på problemer, der ikke eksisterer, siger hun.

For billedet, der er skabt på nettet af den ultimative sundhed, er fiktivt, mener lægen.

- At man oplever ubehag som hovedpine og træthed eller er drænet for energi er meget sjældent et tegn på alvorlig sygdom. Men det bliver ofte italesat som unormalt, siger Ida Donkin.

Og det kan føre til, at man overbehandler sig selv eller kaster sig ud i diæter, der ikke er hensigtsmæssige.

- Man skal være opmærksom på, at der ligger rigtig mange kommercielle interesser i at bekymre sig om vores helbred, siger Ida Donkin.

I virkeligheden findes der ikke mirakelkure eller "supermad". Du kan ikke detoxe din krop med juice, og det er ikke sundt at leve af svesker.

De kreative sundhedsråd, som Ida Donkin kalder dem, risikerer til gengæld at ende i, at du står med et næringsbehov, der ikke er opfyldt.

Hun bakkes op af Morten Elsøe, der er kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi og har særligt fokus på at knække fedmekurven i Danmark.

Han anbefaler, at du holder dig helt fra at søge sundhedsråd på nettet.

- Det er for svært for de fleste at lære at skelne mellem gode og dårlige råd, siger han.

Bliver du alligevel eksponeret for nye sundhedsråd og -tendenser, så forhold dig kritisk.

- Reflekter i stedet for at reagere, siger han.

Ser du for eksempel en historie om en, der har tabt fire kilo på fire dage med en ny kur, så stil kritiske spørgsmål, inden du kaster dig ud i det samme.

Er det bevist, at det er netop den kur, der har fået kiloene til at rasle af? Er det fire kilo fedt eller primært vand? Og er det den rette kur, i forhold til det du gerne vil?

Overordnet bør du i stedet forsøge at leve efter de officielle kostråd: Spis varieret - herunder fisk, grøntsager, frugt og fuldkorn - spis ikke for meget, og vær fysisk aktiv.

Og oplever du vedholdende ubehag som hovedpine eller træthed, så gå til lægen i stedet for at besøge Google, råder Ida Donkin.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce