cookie-og-privatlivspolitik
Du kan altid spare på regningen, når du flytter fra en almen bolig, hvis du er grundig med rengøringen. (genrefoto)

2

Billeder

Du kan altid spare på regningen, når du flytter fra en almen bolig, hvis du er grundig med rengøringen. (genrefoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sådan sikrer du dit depositum i en almen bolig

Vægge og lofter skal altid males, når man flytter fra en almen-bolig med A-ordning. Men depositummet behøver ikke at blive ædt op til andet, hvis du passer på.
26. juli 2021 kl. 12:00 Af Ritzau

Det er altid nervepirrende at se, hvor meget man får tilbage af sit depositum, når man flytter fra en lejebolig.

Et depositum er udlejers forsikring for, at omkostningerne for istandsættelsen af boligen ved fraflytning er dækket.

Men hvis du passer godt på din bolig, kan du holde udgifterne til istandsættelsen fra depositummet på et minimum, lyder det fra Kim Johansen, som er forretningsfører på Fyn i Boligkontoret Danmark.

- Hvis du bruger din sunde fornuft, får du ingen ekstra udgifter, siger han.

Der skal altid tages penge fra depositummet til maling af vægge og lofter, når man flytter fra en almen bolig. Så med ekstra udgifter henvises der til de omkostninger, der kan komme oveni.

Annonce

Og det er kun, hvis der er direkte skader på boligen eller en stærk misligholdelse.

- Der er ikke nogen boligselskaber, der er interesserede i, at deres ejendomme bliver ødelagte. De vinder ikke på at sende store regninger til folk, forklarer han.

Derfor vil boligselskabet altid have et vedligeholdelses-reglement, som du kan bruge som rettesnor.

Derudover passer du som lejer godt på din bolig, hvis du skåner gulve og karme fra ridser og skader, og hvis du behandler gulvene, når de trænger til det.

- Sæt dutter under dine møbler, og pas på træværket, når du svinger støvsugeren, lyder et af rådene fra den fynske forretningsfører.

Annonce

Ifølge Jørgen Dyrholm Jensen, som er driftsleder i Danske Lejere, starter sikringen af dit depositum allerede fra indflytningsdagen:

- Det, lejeren gør ved indflytning, er at forberede fraflytningen, siger han.

Her råder han lejeren til at gennemfotografere hele boligen, men vigtigst af alt skal lejer lave en skriftlig detaljeret beskrivelse af alle fejl, mangler og skader, der allerede er i boligen.

Beskrivelsen skal sendes til boligselskabet inden 14 dage.

- Billeder er gode at have som ekstra dokumentation, men ifølge loven er det det skriftlige, der virkelig tæller, forklarer Jørgen Dyrholm Jensen.

Annonce

Hvis du passer godt på boligen og forebygger skader, kan du derudover komme rigtig langt med slutrengøringen.

- Det er en typisk fejl, at noget af depositummet kommer til at gå til et rengøringsfirma, hvis man ikke er grundig nok, fortæller Kim Johansen.

Her kan faldgruberne være, at man glemmer at afkalke badeværelset, gøre rent bag komfuret eller rengøre emhætten.

Til fraflytningssynet skal man være opmærksom på, at man ikke er tvunget til at acceptere fraflytningskravene på stedet.

- Skriv aldrig under på, at du er enig i en fuld eller omfattende istandsættelse. Skriv kun under på, at du har modtaget kravene, siger driftslederen i Danske Lejere.

Annonce

Efter fraflytningssynet skal lejer have tilsendt et estimat på, hvor meget istandsættelsen inklusiv maling kommer til at koste.

Hvis du som lejer er uenig i vurderingen, skal du argumentere for din sag overfor boligselskabet, og her kommer billederne fra indflytningen samt den skriftlige beskrivelse af fejl og skader dig til gode.

- Prøv at gå i dialog med boligselskabet, og hvis I ikke kan nå til enighed, så kan du søge hjælp hos en organisation for lejere, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE