Annonce
Bolig og livsstil

Sådan slipper du for hold i nakken

Ifølge overlæge Bo Christensen har op mod 10-20 procent af den danske befolkning ondt i nakken i løbet af et år. (Arkivfoto). Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

Ensidige arbejdsstillinger, få bevægelser og stress er noget af det, der kan give dig spændinger i nakken. Læge og kiropraktor kommer med råd til forebyggelse.

Du vågner om morgenen og kan pludselig ikke dreje hovedet til den ene side.

De fleste har nok prøvet at få hold i nakken ud af det blå, og det kan være svært at undgå, hvis du for eksempel har sovet i en forkert stilling.

Men der er alligevel en række ting, du kan gøre og være opmærksom på, hvis du vil forebygge nakkespændinger og hold i nakken. Det fortæller Bo Christensen, der er professor på Aarhus Universitet og praktiserende læge.

Den måde, du arbejder på, betyder meget for spændingen i din muskulatur.

- Hvis du sidder i samme stilling og laver den samme bevægelse mange gange. Specielt, hvis din arbejdsstilling er dårlig, og hvis du arbejder med skuldrene over 45 grader, siger Bo Christensen.

Smerterne i nakken opstår, når der kommer en spændingstilstand i muskulaturen. Det nedsætter funktionen i nakken, og det kan betyde, at du automatisk begynder at spænde mere i nakken. Og så har du startet en ond cirkel, forklarer lægen.

Han anbefaler, at du kigger på ergonomien på din arbejdsplads.

- Hvordan er skærmen indstillet? Står den ordentligt, når du kigger på den? Brug genvejstaster og find en mus, der ikke belaster dig så hårdt, lyder rådet.

Hvis du har et arbejde med meget fysisk aktivitet, er det for eksempel måden, du løfter på, der kan forebygge smerter i nakken.

Sine Kiilerich, der er kiropraktor hos Hartvigsen & Hein Rygcenter og Idrætsklinik, fortæller, at du som kontoransat kan forebygge smerterne ved at variere måden, du sidder på.

- Det er ikke, fordi der er en forkert stilling at sidde i. Men varier det tit i løbet af din dag. Hæv bordet, og stå op, og hvis du bruger meget mus, så overvej at have den foran dig ved tastaturet, siger hun.

En overset faktor, når det kommer til problemer i nakken og ud i skuldrene, er stress. Har du en stresset periode, forstærker det helt automatisk spændinger i din muskulatur, fortæller Bo Christensen.

- Vær opmærksom på, om der er noget, der er med til at forstærke de her ting. Hvis der er noget stress, er din krop i kampmodus, siger han.

Derfor bør du skære ned på dine opgaver, hvis du kan mærke, at stress begynder at banke på i din krop, lyder det fra Sine Kiilerich.

- Hvordan du har det psykisk i din hverdag, og hvor presset og travl du er, kan betyde noget for, hvordan smerterne opfattes. Smerteopfattelsen kan blive forstærket, hvis du er påvirket mentalt i din hverdag, siger hun.

De to eksperter råder desuden begge til, at du forsøger at finde plads til et par øvelser, der kan få dine muskler blødgjort og udspændt, mens du er på arbejde. De rette øvelser kan du finde på sundhed.dk under fanen patienthåndbogen.

Mens du kan lave små justeringer i din dag, der kan skåne dig for hold i nakken, så er rådet over dem alle ifølge Sine Kiilerich, at du dyrker motion regelmæssigt.

- Der er intet forskning, der siger, at den ene motionsform er bedre end den anden. Så vælg det, der gør dig glad, siger hun.

/ritzau fokus/

  • Nakke
    Ifølge overlæge Bo Christensen har op mod 10-20 procent af den danske befolkning ondt i nakken i løbet af et år. (Arkivfoto). Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof