cookie-og-privatlivspolitik
Cyklistforbundet kører i øjeblikket en kampagne med cykellege i institutioner. Men der er også masser af muligheder for at gøre barnet til en mester i cykelsadlen derhjemme, siger projektleder Trine Stig Mikkelsen.
Cyklistforbundet kører i øjeblikket en kampagne med cykellege i institutioner. Men der er også masser af muligheder for at gøre barnet til en mester i cykelsadlen derhjemme, siger projektleder Trine Stig Mikkelsen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Sæbebobler og skumsværd gør dit barn sikkert på cyklen

Få inspiration til lege, der gør dit barn helt trygt på cyklen. Det er det bedste udgangspunkt for at være sikker i trafikken.
24. september 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Balance, koncentration og overblik. Der er masser af udfordringer, der skal løses samtidig, når dit barn skal lære at cykle.

Men en god måde at blive helt fortrolig med den tohjulede er ved at lave små lege. Det kan være manøvrebaner eller kongens efterfølger.

- Børnene skal være cykelsikre, før de kan blive trafiksikre. Og med cykelleg mærker de ikke, at de træner alle de svære ting, fortæller Trine Stig Mikkelsen, som er projektleder for børnecykling i Cyklistforbundet.

- Jo mere de leger forskellige ting, hvor de skal kigge over skulderen og dreje, jo mere bliver cyklen en forlængelse af kroppen, de ikke skal bekymre sig om, siger hun.

Og det frigiver ressourcer, som barnet skal bruge for at orientere sig i trafikken.

Det er en god idé at øve cykelsikkerheden på en lukket villavej eller i en park, hvor der ikke er trafik.

- Den voksne kan for eksempel blæse sæbebobler, og så kan barnet fange dem med hjelmen, foden eller hånden. Man kan også lave kongens efterfølger, og så bestemmer barnet, om man vifter med benet eller armen, siger Trine Stig Mikkelsen og fortsætter:

- Det træner deres balance og motorik at starte og stoppe, svinge, kigge sig over skulderen og forholde sig til andre cyklister. De lærer at koncentrere sig om noget andet, samtidig med at de har gang i pedalerne.

Rosa Nissen, som er projektleder i Rådet for Sikker Trafik, fortæller, at det tit er en udfordring for børnene at slippe styret med den ene hånd eller se sig over skulderen.

- Det kan være farligt at køre med en hånd, hvis barnet ikke er god til det. Men det kan være sjovt at øve et sikkert sted.

- Det kan være ved, at man kommer cyklende og skal slå en tom mælkekarton ned fra et hegn med først den ene og så den anden hånd, siger Rosa Nissen.

I kan løbende øge sværhedsgraden, så det næste gang er to coladåser, så tre ting, og til sidst skal barnet måske slå tingene ned med en pind.

Som forælder er det tydeligt at se, hvornår sværhedsgraden skal øges, siger hun.

Skal I øve at orientere sig bagud, kan I starte med at lave en bane eller en snor, som barnet skal følge.

Så skal du som forælder stå bag barnet og holde noget op - det kan være en bamse eller en kasket. Når barnet så har kørt sin rute, skal det fortælle, hvad tingen var.

Det behøver ikke at koste noget, når I skal bygge forhindringsbaner.

- Saml, hvad I har af kridt, balloner, sæbebobler og sjippetov. Så kan barnet være med til at bygge en bane ud af det. Eller søskende kan bygge baner til hinanden. Det kan også være, at I skal køre under en limbostang eller et skumsværd, siger Rosa Nissen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce