Annonce
Bolig og livsstil

Sæt fut i fermenteringen

Fermentering er et gammelt håndværk, som atter har fået nyt liv i det danske køkken. (Arkivfoto) Foto: Ditte Ingemann/Aarstiderne/Free

Fermentering er for alvor rykket ind på restauranter og i det danske køkken. Og det er faktisk ganske nemt at komme i gang.

Alt fra øl, vin og soja til ost, yoghurt og syltede agurker bliver til ved hjælp af fermentering.

Fermentering - eller gæring - er oprindeligt en flere tusind år gammel konserveringsmetode, hvor organismer som mælkesyrebakterier omdanner sukkeret i grøntsager til blandt andet eddikesyre.

Det gør fødevaren sur og beskytter mod uønskede bakterier, som ikke kan leve i tilstrækkeligt sure fødevarer.

- Det er blevet moderne at gå tilbage til gamle metoder, siger Kasper Stranddorf, som er konsulent indenfor fødevareteknologi ved Teknologisk Institut.

For nogle skyldes interessen et helseaspekt, som går på, at fermenterede produkter har en positiv virkning på tarmfloraen.

Eksperter er ikke helt enige om den reelle effekt af fermenteret mad, men angiveligt skulle de sunde mælkesyrebakterier i fermenterede fødevarer mindske risikoen for dårlig mave og øge optagelsen af blandt andet kalk og jern.

Når du skal i gang, kan du fermentere med de mælkesyrebakterier, som naturligt er på grøntsager, eller du kan tilsætte en starterkultur med kendte bakterier.

Og vil du starte i den nemmere ende, er en af de mest udbredte grøntsagsfermenteringer sauerkraut - fermenteret kål.

Snit kålen og massér med salt, så kålsaften løber ud. Herefter lukkes kålen - dækket af kålsaften - inde i et forseglet glas, så bakterierne kan fermentere.

- Det kan næsten ikke gå galt, men man skal naturligvis følge opskriften, gøre glassene grundigt rene og huske at efterlade et tomrum i glasset, siger Kasper Stranddorf og tilføjer:

- For der dannes gasser, som kan sprænge glasset, hvis der er for lidt plads.

Pak glasset ind i en pose de første par gange, og stil det et køligt, mørkt sted.

Ifølge Søren Ejlersen, som er medstifter af Aarstiderne, giver fermentering nye muligheder i hverdagskøkkenet.

- Man kommer lettere til at holde af det plantebaserede køkken, som også er det klimavenlige og sunde køkken, siger han og kalder fermentering en sund konserveringsmetode, som giver smag til maden og mindsker madspild.

Han anbefaler at kaste sig over fermenteret te, kombucha, som er et sundere alternativ til sodavand. Det tager ikke lang tid at lave, koster næsten intet og er et sjovt projekt at følge.

Det eneste, det kræver, er en scoby, som er en slags svamp, der består af gærceller og bakterier.

Teen fermenterer nemlig ikke af sig selv og skal derfor have lidt starthjælp.

/ritzau fokus/

  • BLOMKÅLSKRAUT
    Fermentering er et gammelt håndværk, som atter har fået nyt liv i det danske køkken. (Arkivfoto) Foto: Ditte Ingemann/Aarstiderne/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken