cookie-og-privatlivspolitik
Det er fint at gå efter en god pris, men du må ikke blive for nærig. For et godt stykke arbejde koster penge, og betaler du så lidt i salær, at det nærmest ikke løber rundt for mægleren, risikerer du, at salgsprocessen bliver derefter, lyder det fra to boligeksperter. (Arkivfoto)
Det er fint at gå efter en god pris, men du må ikke blive for nærig. For et godt stykke arbejde koster penge, og betaler du så lidt i salær, at det nærmest ikke løber rundt for mægleren, risikerer du, at salgsprocessen bliver derefter, lyder det fra to boligeksperter. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Salgspris og liggetid: Vælg den rette ejendomsmægler

Lad dig ikke forføre af en høj udbudspris eller billige salærer, når du skal vælge den mægler, der skal sælge dit hjem.
15. november 2019 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Går du med tanker om at sætte huset eller lejligheden til salg, kan det være fristende at lade den første ejendomsmægler, du støder på, tage sig af det.

Men du kan med fordel lave en lidt grundigere research, inden du kaster titusindvis af kroner efter en mægler.

For den højeste udbudspris eller lave liggetider er ikke i sig selv en succesfaktor.

Du bliver nødt til at se bredere på det, hvis du vil finde den bedste løsning, forklarer Laust Farver, der er direktør for boligportalen Boliga.

- Start med at få mindst tre mæglere ud til en vurdering af dit hjem, råder han.

Vurderingerne vil sjældent ligge meget langt fra hinanden og kan give dig en indledende fornemmelse af, hvor dit hjem ligger på prisskalaen.

- Det er også en god idé at lave et realitetstjek ved at se på kvadratmeterprisen på boliger i området, som er blevet solgt for nylig, siger Laust Farver.

Hvis en af mæglerne mener at kunne sælge dit hjem til betydeligt flere penge end de øvrige, kan det enten være udtryk for, at du har fundet en rigtig dygtig sælger - eller det kan være en måde at få dig ind i butikken.

I sidste tilfælde vil det ofte ende med et afslag i prisen på boligen. Det kan du få en fornemmelse af, hvis du ser nærmere på tallene på boligsider som Boliga eller Boligsiden, hvor du kan slå mæglerne op.

Her kan du se, alt fra hvor meget mægleren har solgt i områder, til hvor store afslag der er givet, og hvor længe boligerne typisk er på markedet inden et salg.

Men tallene kan ikke stå alene. Ser du for eksempel på liggetiden, skal du være opmærksom på, at der kan ligge gode grunde bag en lang salgsperiode.

- Det kan være et udtryk for, at sælger ikke har haft travlt og gerne ville have en høj pris for boligen, påpeger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonom hos Videncentret Bolius.

- Så hvis du ikke har travlt, kan du sagtens gå efter en mægler, der har højere udbudspriser, mindre afslag og længere liggetider, siger han.

I forhold til salæret er det sværere at pejle sig ind på den rette pris, men 50.000-100.000 er ikke urealistisk - afhængigt af boligtype samt udbud og efterspørgsel.

- En standardvare - som en lejlighed i København - er nemmere at sælge end en liebhavervilla i Vestjylland. Det vil typisk være afspejlet i prisen, hvor meget arbejde der ligger i salget, siger Jørgen Munksgaard.

Når du skal sammenligne, skal du blandt andet have for øje, hvad prisen dækker - for eksempel i forhold til markedsføring, billeder og kommission til mægleren selv.

Du må heller ikke underkende betydningen af god kemi.

- At sælge en bolig kan blive en meget langvarig affære, og derfor er det vigtigt, at du vælger en mægler, du kan lide og stoler på, siger Laust Farver.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce